Lazább együttműködést javasolt Orbán Viktor Manfred Webernek

Lazább együttműködést javasolt Orbán Viktor Manfred Webernek

Orbán Viktor aláírja az újabb szigorításokról szóló rendeletet (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a Fidesz elnökeként az Európai Néppárt és az Európai Demokraták (EPP–ED) egykori EP-képviselőcsoport mintájára tett együttműködési javaslatot Manfred Webernek, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének – derült ki egy, a kormánypárti Magyar Nemzet birtokába jutott levélből.

Mint írta a lap, a miniszterelnök a vasárnapi keltezésű dokumentumban azzal érvvel, hogy Deutsch Tamásnak, a Fidesz–KDNP néppárti delegációvezetőjének potenciális kizárása nyomán erős indulatok uralkodtak el, így beszélni kell arról, hogy a magyar kormánypárt miképp működik tovább az európai parlamenti frakcióban. – Az Európai Néppárton belüli tagságunkat közös megegyezéssel felfüggesztettük (...) De sosem beszéltünk arról, hogy az európai parlamenti, politikai csoport szintű együttműködésre nézve ez mit jelent – fejti ki a kormányfő, aki az „efféle összeférhetetlenséget” az egykori EPP–ED-modell alapján orvosolná.

Ez azt jelenti szerinte, „a Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben”, ami pedig úgy véli, mind a néppártnak, mind pedig a Fidesznek jó megoldást jelentene, és kevesebb konfliktussal is járna. Orbán a nyilvánosságra hozott levélben búcsúzóul arról írt, arra kéri Webert, javaslatát a jó szándék jeleként tekintse.

A Magyar Nemzet emlékeztet, az EPP–ED, azaz Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoportja 1999-ben alakult meg, amikor a zömében brit konzervatív képviselőket tömörítő demokraták csatlakoztak a néppárthoz frakció e lazább formájában 2009-ig, a brit delegáció néppártból való távozásáig működött.

A levél a Népszavához is eljutott, aki arra hívták fel a figyelmet, a brit konzervatívok csak úgy tudtak kapcsolódni a kereszténydemokraták frakciójához, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Vagyis szerintük az Orbán által javasolt partnerséget csak olyan képviselők ápolhatnak az EPP európai parlamenti csoportjával, akik nem tartoznak az Európai Néppárthoz. Ezért következtetésük szerint a Fidesznek előbb ki kéne lépnie a kereszténydemokraták politikai közösségéből ahhoz, hogy EP-képviselőik együttműködési megállapodást köthessenek a frakcióval. Ugyanakkor mint megjegyezték, a csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, például egyet kell érteni az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal. A Népszava azt is írja, EP források szerint a Fidesz elnöke által írt levél nem más, mint annak burkolt bejelentése, hogy a párt a kereszténydemokrata pártcsalád elhagyására készül.

A Fidesz és az EPP közti legújabb konfliktus Deutsch Tamás körül robbant ki, miután az EP-képviselő Manfred Weber frakcióvezető nyilatkozatait a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereihez hasonlította. Emiatt ugyanis többen Deustch kizárását követelték a frakcióból. Később viszont kiderült, Deutsch bocsánatot kért Webertől emiatt.