Lezárult a főváros pályázata: többen újráznának, Karácsony Gergelynek újabb kérdésben kell meggyőznie a frakciókat

Lezárult a főváros pályázata: többen újráznának, Karácsony Gergelynek újabb kérdésben kell meggyőznie a frakciókat

A fővárosi közgyűlés alakuló ülése (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán délután négykor lejárt annak a pályázatnak a határideje, amelyet cégvezetőkre, igazgatósági (ig)- és felügyelőbizottsági (fb) helyekre írt ki a főváros. A BKK, a BKV és a Budapesti Közmű (BKM) élén újráznának az eddigi vezetők, ám szerda délelőttig a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor nem adott be pályázatot – árulta el Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója a Magyar Hang kérdésére. A főigazgatót a hogyan továbbról, a pályázatok elbírálásáról is kérdeztük .

Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója a Magyar Hang megkeresésére azt  mondta a szerdán záruló pályázatokról: első körben azt szeretnék, ha a főpolgármester a következő, október 30-i közgyűlésre az igazgatósági- és felügyelőbizottsági tagok személyére javaslatot tudna tenni, mert sokak mandátuma lejár. Ennek érdekében Karácsony Gergely egyeztetni fog a fővárosi képviselőcsoportokkal, és nemcsak a minimálisan szükséges 17 szavazat megszerzésére törekszenek, hanem minél szélesebb körű konszenzus elérésére is. Ha mégsem születne döntés, akkor végsősoron még az is előfordulhat, hogy a cégbíróság szólítja fel törvényes pótlásra a cégeket, de Kiss Ambrus hangsúlyozta, szeretnék, ha ez a helyzet nem állna elő. Arra a kérdésünkre, reálisnak tartja-e a megállapodást, azt válaszolta: korábban eddig ezt „megugrották” a testületek, s most sem látja akadályát annak, hogy ez megtörténjen.

Ami a cégvezetők pályázatait illeti: ezek esetében nem az október 30-i, hanem csak egy későbbi közgyűlésre készül javaslattal Karácsony Gergely főpolgármester. Ugyan a cégvezetők megbízatása jobbára határozatlan idejű szerződéssel köttetett – vagyis, amíg nincs döntés az új vezetők személyéről, addig a jelenlegiek irányítanak –, de Kiss Ambrus felhívta a figyelmet arra, hogy a színházak is cégként működnek, esetükben pedig határozott idejű szerződésekről van szó. Az idő tehát sürget; az elkövetkezendő közgyűlések valamelyikén néhány esetben mindenképpen dönteni kell az új igazgatókról. A főigazgató szerint ugyanakkor minden cég esetén célszerűbb volna a mielőbbi döntés, hiszen amíg a vezetők személye nem tisztázódik, addig ez az állapot bizonytalanságot okozhat a szervezetek működésében.

A Magyar Hang arról is kérdezte a főigazgatót, benyújtották-e pályázatukat a BKK, a BKV és Budapesti Közművek jelenlegi vezetői, tehát Walter Katalin, Bolla Tibor és Mártha Imre. Kiss Ambrus azt mondta, hogy igen, az általunk felsorolt vezetők újráznának, ugyanakkor további érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy szerda délelőttig még nem érkezett pályázat a BKK igazgatóságának elnöke, Draskovics Tibor részéről. 

Kérdés, mit szólnak a frakciók

Karácsony Gergely főpolgármester még szeptember elején jelentette be: csökkenti a fővárosi cégek ig-, illetve fb-tagjainak számát, továbbá nyílt pályázatot ír ki ezekre a posztokra minden fővárosi cég esetén, valamint pályázatit ír ki az olyan cégvezetői pozíciókra is, amelyek esetén a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés. Ugyan az eredeti határidő szeptember végén járt volna le, azt három héttel meghosszabbították, hivatkozva a fővárosi képviselők kezdeményezésére. Ez járt le szerda délután. Ugyanakkor már az eredeti határidő lejárta előtt is több száz pályázat érkezett be. Kérdés, hogyan lehet konszenzust kialakítani a személyekről, ugyanis a pályázat kiírását korábban a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter is bírálta, amikor arról beszélt, hogy ha jól érti, „eddig elég volt a párttagkönyv a szakmaiság helyett, és nyílt pályázat, valamint a takarékos működés sem volt előírás”.

– Ön egyébként a mostani bejelentését és a pályázati kiírást is a fővárosi frakciók nélkül tette meg, viszont már napokkal korábban értesítette a DK-MSZP frakciót, hogy készüljenek, és az embereik pályázzanak. És ha jól értem, továbbra is ön akar egy személyben javaslatot tenni a kinevezendő vezetők személyére. A Tisza Párt fővárosi frakciója az ilyen eljáráshoz nem fog asszisztálni – írta korábban Magyar Péter. Vitézy Dávidnak, a Podmaniczky Mozgalom vezetőjének sem tetszett az eljárás, szerinte Karácsony „az egész pályáztatási folyamatot nevetségessé teszi azzal, hogy a pályázati kiírásban előre leírja: ő kifejezetten támogatná a jelenlegi cégvezetők újrázását. Ezzel nyilván el akar riasztani minden új pályázót, hogy így helyükön hagyja az eddigi cégvezetőket, így például az utasait 'vágásérett pulykának" hívó BKK-vezérigazgatót vagy a strandokat, fürdőket zuhanó színvonalon igazgató DK-s cégvezetőt”.

Címkék: Kiss Ambrus