Szenczi Tóth Károly

Kenyér

Kenyér

A magyar ember eszelősen kenyérkedvelő, sokban sajátos, ebben leginkább; a kenyérhez is kenyeret eszik, máskor magában, vagy kenve, mártogatva; akár zsiradékban pirítva, fokhagymával dörzsölve, hagyomány, család és egyén szerint jellemző módon.
Hűtőlánc

Hűtőlánc

CAPATOB. Csillogó fém felirat az új hűtő ajtaján. Nemzedékem kötelező orosznyelv-tanulásának hasznát veszem; ezek cirill betűk, ha formára a latinnal egyeznek is. Szaratov, így kell ejteni.
Dresszkód

Dresszkód

Mennyire nagyon kell öltözni? – kérdeztem tréfásan, amikor először mentünk kerti vendégségbe Szentendrére, a domboldal mediterrán villájába, azóta évente.
Madarak és fák

Madarak és fák

A Nagyrétre az iskola tanulóifjúsága apró elsőstől süvölvény nyolcadikosig villamoson utazott, két háromkocsis szerelvényen, mindkettő homlokán felirat: „Különvonat”.
Politúr

Politúr

Átfényezzük politúrral, doktor úr! – mondta Kripácz asztalosmester, miközben guggolva, ágaskodva, kezében nagyítóval szemügyre vette a nagy kombinált szekrényt.
Sufni

Sufni

A legtöbb kistelepülés mintha földrajzilag fel lenne osztva, minden égtáján akad egy segítő Pista, Sanyi, Józsi bácsi, akinél a sufniban minden van, ami amúgy nincs.
Zugehör

Zugehör

A Brammer eladója kis dossziét vesz elő, benne pénztári blokktömb indigóval, gyorsan kitölti, perforáció mentén tépi. Ajánlhatok szabómestert? Aztán a fontos kérdés: zugehört számolhatok? Tekintetével vizsgáztat, tudom-e, mi az.
Szaloncukor

Szaloncukor

Apám felettébb szigorú utasítása volt, ha bármelyikünk a fáról szaloncukrot bont, szíveskedjék ugyanabba a formába visszacsomagolni, mint amikor még a cukor benne volt, nem lóghatnak a fán papírgalacsinok.
Puskás

Puskás

Hogy került az épp 15 éve elhunyt Puskás Ferenc 1984-ben egy angyalföldi fogorvosi rendelőbe és mi köze volt mindennek egy alexandriai vacsorához?
A telefon

A telefon

A telefon sok évtizedünk és millió szavunk néma tanúja volt. Őriztem volna, mint családi múltunk fontos darabját. Az ügyfélszolgálaton meg kidobták.
Vakáció

Vakáció

Délelőtt a ház előtti gyepen boltosdit játszottunk, papírpénzt rajzoltunk, aprónak ott volt nagyapa régipénz-gyűjteménye, pultnak két gyerekszék, begyűjtöttük az árukészletet: a ház mögötti bokrosban mindig volt gyomlálni való.