Már nem visszakövethető, hogyan került a vírus a Pesti Úti Idősek Otthonába

Már nem visszakövethető, hogyan került a vírus a Pesti Úti Idősek Otthonába

Az operatív törzs tájékoztatója 2020. április 11-én, nagyszombaton.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában a Pesti Úti Idősek Otthonában további 56 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, de közülük senki sincs intenzív osztályon – derült ki az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Müller Cecília tiszti főorvos azt is közölte, hogy már nem visszakövethető, hogyan került be az intézménybe a fertőzés, de visszamenőleg is vizsgálatot rendelt el.

Az idősotthonban kialakult helyzet egyértelműen politikai színezetet kapott: a kormánypárti sajtó a fenntartó, vagyis a főpolgármester felelősségét firtatja. (Azt nem igazán említik, hogy Karácsony Gergely fél éve vezeti Budapestet.) A főpolgármester ugyanakkor olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, miszerint ők három hete kérik a kormány illetékeset és a tiszti főorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül. A Magyar Hang ezzel kapcsolatos kérdéseit el is küldte az operatív törzsnek, de választ ezúttal sem kaptunk. Ez a mozzanata az ügynek egyáltalán nem merült fel a tájékoztatón.

Müller Cecília ezúttal is a friss számokkal kezdte: 8 ember hunyt el az elmúlt 24 órában, ők jellemzően az idősebb korosztályból kerültek ki és szenvedtek valamilyen alapbetegségben. Összesen 1310 beteget regisztráltak eddig és már 115-en meggyógyultak. Csaknem 32 ezer vizsgálatot végeztek el a kijelölt laboratóriumok, ehhez még hozzájönnek azok a tesztek, amelyeket a mentők és más laboratóriumok végeznek.

Security Check Required

A Pesti Úti Idősek Otthonából újabb 56 fertőzöttet regisztráltak, ők már kórházban vannak. Közülük sokan tünetmentesek, senki sincs intenzív osztályon. Vasárnaptól zajlik az intézmény fertőtlenítése, ebbe a munkába a honvédséget is bevonják. Arra, hogy a koronavírus hogyan került be az idősek otthonába, már nem lehet választ adni az országos tiszti főorvos szerint. A járványügyi rendszerben mindenesetre az volt az első eset, hogy egy dolgozónak pozitív volt a tesztje.

Müller Cecília azt is mondta, hogy visszamenőleg is ki fogja vizsgáltatni, hogy volt-e korábban olyan hiányosság, amely a járvány bekerüléséhez vezethetett. Fontosnak nevezte például, hogy megfelelő mennyiségben legyen fertőtlenítőszer és azt a szabályok szerint használják. Ezt is vizsgáltatni fogja.

A szokásos jó tanácsok sem maradtak el: kerüljük azt, hogy túlevők legyünk, a nehezebb ételeket inkább reggelire fogyasszuk el. – Bizonyára Wass Albert és Márai Sándor is megbocsátanak a botlásomért – utalt a tiszti főorvos arra, hogy korábban egy idézetet mondott, de nem a jó író nevével.

Kiss Róbert a frissen hazánkba érkezett védőfelszerelésekről számolt be: 5,1 millió maszk, 20 ezer teszt. A kijárási korlátozások betartásával kapcsolatban már 10 ezernél több szabálytalanságot észleltek, 2000-2000 helyszíni bírság és feljelentést is lett. Csak Budapesten az elmúlt 24 órában csaknem 1000 szabálytalanság volt.

Pénteken egy koronavírusos beteg engedély nélkül távozott az Uzsoki Utcai Kórházból, majd visszament. Vele szemben büntetőeljárást indítottak.

A kérdések következnek:

  • A rendőrök és a hatóságok ellenőriznek ott, ahol a polgármesterek rendeltek el Húsvétra lezárásokat.
  • A tünetekre is rákérdezek: láz, légszomj, köhögés, esetleg fejfájás. Akinek gyanúja van, mindenképp keresse meg az egészségügyi ellátót.
  • A járvány akkor is felgyorsult, ha nem számítanánk hozzá a Pesti úti idősotthonban történt fertőzéseket.
  • Az ingyenes parkolás nem azt jelenti, hogy utcára hívják az embereket, csak alapos indokkal vegyék igénybe az autókat az emberek. Szabálytalanul továbbra sem lehet parkolni, ha valaki ezt teszi, eljárnak vele szemben.
  • Legközelebb kedden tart tájékoztatót az operatív törzs, a következő két napban elmarad a szokásos napi tájékoztató.