Már vannak bankok, ahol igényelhetjük az olcsóbb személyi kölcsönt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint ismert, a korábbinál jóval olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök a koronavírus-veszélyhelyzet miatt a héten életbe lépett szabályoknak megfelelően. A fogyasztási hiteleknél, így a személyi kölcsönöknél a teljes hiteldíjmutató (thm) nem haladhatja meg az 5,9 százalékot. Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője szerint ez azt jelenti, hogy egy 1 millió forintra vetítve egy 5 éves kölcsön havi részlete alig több mint 19 ezer forint. Az 5,9 százalék jóval alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, amelyek thm-je általában 7-8 százalék körül mozgott, de a drágábbak két számjegyűek voltak.

Több lakossági bank a jogszabály életbe lépése miatt felfüggesztette a személyi kölcsönök befogadását, folyósítását és az új feltételek alapján dolgozza ki a konstrukciókat. Ők azt mondják, hogy várják a kormány részletszabályokat rögzítő rendelkezését, és majd azokat beemelik az érintett hitelekbe. A Bank360.hu-nak küldött tájékoztatás szerint az OTP Bank, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és a Sberbank függesztette fel a személyi hiteligénylést az új konstrukció kidolgozásáig. A Takarékbanknál és a K&H-nál azonban már elérhető az 5,9 százalékos kamatplafonnak megfelelő személyi kölcsön.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra, hogy bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, de az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek, és csak akkor vágjanak bele, ha hosszú távon biztosan vállalni tudják az ezzel járó kiadásokat. Különösen fontos ez a mostani helyzetben, amikor a járvány negatívan érinti a gazdaságot és háztartások életét egyaránt.