Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a Dél-Alföldre és az ország középső részére

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt a Dél-Alföldre és az ország középső részére

Szeles, viharos idő. Képünk csak illusztráció (Fotó: Jan Barkmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki az ország középső részére, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint az érintett megyék egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ám tartós esőből itt is nagy mennyiség hullhat. Azonban a Duna vonalában, illetve attól keletre szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Az előrejelzés szerint a zivatartevékenység éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti, előfordulhat károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy legnagyobb eséllyel az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében komolyabb felhőszakadás, valamint domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos, 60 milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt. Jelezték: a Dél-Alföldön és az ország középső vidékein a nap második felében a legmagasabb szintű, piros riasztási fokozatnak megfelelő heves zivatarok is előfordulhatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címkék: OMSZ, vihar, riasztás