Megbírságolta őket az ÁSZ, veszélyben a Kétfarkúak működése

Megbírságolta őket az ÁSZ, veszélyben a Kétfarkúak működése

Fotó: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélybe került a működésünk: megbüntetett minket az ÁSZ – közölte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt csütörtök délután. A honlapjukon megjelent közlemény szerint 2 vizsgálat folyt le, a 11 milliós bírság már biztos, a másik kérdőjeles. Azt írták, hogy a költségvetésük jelentős hányada esett ki ezzel, így azt sem tudják folytatni, amit eddig csináltak – nem hogy fejleszteni eddigi tevékenységüket.

Két vonalon fut most az ÁSZ vizsgálat: a 2020-2021 évek működési és gazdasági ellenőrzése, ahol az a gond, hogy a tábor és az iroda bérlése során nem volt eléggé elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése, ez 11,2 millió forint bírságot jelent, amelynek a felét már le is vonta a Magyar Államkincstár. A másik szál a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseinek ellenőrzése, ahol az a gondja az ÁSZ-nak, hogy közcélú projektekre lehetett pályázni 200 millió forint értékben és itt nem egyértelmű a kampánycél – pedig a szerződésben erre nagyon ügyeltünk – közölte a párt.

Előbbi során állapított meg az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozást. „A fentiek miatt 11,2 millió forintos bírságot szabtak ki. Ennek egyik felét levonják, a másikat pedig be kell(ene) fizetnünk. Mivel az említett esetek jogosságát vitatjuk, próbáltunk megegyezésre jutni az ÁSZ-szal, azonban ez mindeddig nem vezetett eredményre – az ÁSZ ellenőrzések kapcsán nincs lehetőség jogorvoslatra. A MÁK viszont nem hajthatná végre a bírságot külön eljárás nélkül, mégis július 4-én azzal szembesültünk, hogy a nekünk járó állami támogatás soron következő részletéből 5,6 millió forinttal kevesebbet utalt a Magyar Államkincstár. Ezt negyedévente folyósítják, tehát a lépés annyit jelent, hogy július, augusztus és szeptember hónapokban az eredetileg tervezetthez képest 5,6 millió forinttal kisebb összegből gazdálkodhatunk – ha nem vonják le már most a következő 5,6 milliót… ” – fogalmaztak a közleményben.

Álláspontjuk szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) nem vonhatta volna le csak úgy az összeget az ÁSZ elmarasztalására hivatkozva – a törvény értelmében ehhez saját határozatot kellett volna kiadniuk, amit nem tettek meg. Emiatt közigazgatási pert indítanak a MÁK ellen, de ennek leghamarabb jövő tavasszal lehet eredménye, és akkor sem biztos, hogy visszakapják a pénzt. „Innentől két opciónk maradt: a költségeink csökkentése, illetve a bevételeink növelése. Az előbbire sajnos elég korlátozottak a lehetőségeink – eddig is spóroltunk, ahol csak tudtunk, és gyakorlatilag forintra ki volt számolva, mennyit költhetünk. Ha visszavágnánk a városfelújítós és egyéb projektjeinket, azzal pont a Kutyapárt működésének lényege lehetetlenülne el. Ráadásul félre is kellene tennünk a jövő évi önkormányzati és EP-választás kampányára, mivel ezekre az országgyűlésivel ellentétben nem jár külön állami támogatás” – írták. Ezért aztán szimpatizánsaikhoz fordultak, hogy támogatást kérjenek.