Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

Meghosszabbítja a kormány a kötelező bolti akciózást

A 2023. június 1-jétől életbe lépett kötelező akciózást ismertető tábla a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 csatorna csütörtöki műsorában jelentette be, hogy az év végéig meghosszabbítja a kormány a kötelező akciózást a boltokban. Mint mondta, az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció. Noha arról beszélt – felidézve az eddigi kormányzati szólamokat –, hogy a pénzromlás oka a háború és a szankciók, az augusztusi adat még mindig a várakozások felett alakult, 16,4 százalékos volt, ami messze a legmagasabb érték az Európai Unióban.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni (Az élelmiszerek ára tavaly augusztushoz képest a múlt hónapban 19,5 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint). Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

Még május elején jelent meg az a rendelet, amelyben a kormány kötelező akciókat írt elő a boltoknak, olyan termékekre is, amelyekre az árstop vonatkozott. Az akkori előírás szerint a megelőző harminc napban az adott bolt által alkalmazott legalacsonyabb bruttó árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron kell adni az akciós termékeket. Augusztus 1-től a kabinet 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztette további termékekre. Ezzel összesen 20 termékkategóriát – egyebek közt sertés-, marhahús, és egyéb húsféleségek, valamint tejtermékek, péksütemények – érint a döntés.

Akciózni azoknak a bolthálózatoknak kell , amelyeknél a bevétel 2021-ben meghaladta az 1 milliárd forintot.

Címkék: boltok, akciózás