Mégis visszahívná a honvédség a menesztett katonák egy részét

Mégis visszahívná a honvédség a menesztett katonák egy részét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Vargha Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára (balra) a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év elején a honvédség személyi állományának fiatalítására hivatkozva a kormány rendeletben tette lehetővé, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik elmúltak 45 évesek és túl voltak a 25 éves szolgálati időn. Százával küldtek el akkoriban magas rangú katonai vezetőket a honvédségtől. Az RTL Híradó úgy tudja, most több leszerelt katonának mégis lehetőséget adnak a visszatérésre. 

A DK-s Vadai Ágnes a birtokába került levél alapján a csatornának elmondta, hogy a hadsereg a területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztésében,
a honvédelmi tárgyak oktatásában, a védelmi ipari feladatokban, és a védelmi igazgatás területén ad lehetőséget a továbbfoglalkoztatásra. Az RTL Híradó érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeznek az elbocsátottak között. – Egy nagyon részletes önéletrajzot kell benyújtani, amelyben például szerepel az a kérdés, hogy milyen titkos társaságnak tagja az illető vagy éppen hány gyereket nevel – mondta a volt honvédelmi államtitkár.

A tárca egy olyan külső cégre bízta szűrést, amely ellen a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint három alkalommal folyt NAV-eljárás és mindössze egyetlen embert foglalkoztat. Nyilvános elérhetőségek és működő honlap híján a vállalkozást az RTL nem tudta elérni. A minisztérium azt írta a csatornának, hogy három hónapos időtartamra ingyenes megbízási és adatfeldolgozási szerződéssel bízták meg a szakértőt a felmérés elvégzésére.