Vadai Ágnes sztálini tisztogatást emleget a honvédség „fiatalítása” kapcsán

Vadai Ágnes sztálini tisztogatást emleget a honvédség „fiatalítása” kapcsán

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 24-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Tragédia, ami a magyar honvédségnél történik, utoljára Sztálin hajtott végre ilyen tisztogatást a tábornokai között” – mondta a DK-s Vadai Ágnes kedden a Klubrádióban azzal kapcsolatban, hogy a Honvédségtől „fiatalítás” címszóval tömegével rúgják ki a főtiszteket, tábornokokat.

Ahogy lapunk is megírta, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozással néhány napja életbe lépett kormányrendelet alapján különösebb ok és hivatkozás nélkül elküldhetik a hadseregből azokat, akik elmúltak 45 évesek, és legalább 25 évet töltöttek tényleges szolgálati viszonyban. A honvédelmi miniszter szerint ez utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez. 

Vadai ezt másképp látja: szerinte a minisztérium olyan tiszteket, tábornokokat rúg ki „kénye-kedve szerint”, akik a katonai karrierjük jelentős részét a NATO-ban töltötték, több misszió megjártak, értik ezt a világot. 

A politikus tragédiának nevezte, ami a honvédségnél történik. Úgy látja, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormányfő utasítására kezdhetett politikai tisztogatásba, miközben szerinte valójában nem ért a hadsereghez, ami háborús időben növeli a bizonytalanságot, és aláássa morálisan a honvédség működését.

A fiatalok most azt láthatják, hogy mekkora  bizonytalanság van a hadseregen belül. A bizonytalanságot pedig az okozza, hogy a kormány egy sima rendelettel egy kétharmados törvényt is felülírhat, mint tette most.

Mint mondta: a fiatalok, akikre Szalay-Bobrovniczky Kristóf számít, már régen nyugaton vannak, multiknál dolgoznak, nem a magyar honvédségnél.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: sem azt nem tudni, mi lesz a 45 évesen utcára kerülő katonákkal, sem azt, hogy miként fogják őket 20-30 évesek helyettesíteni, hiszen az egyetemi tudás kevés, tapasztalat is szükséges. Vadai Ágnes szerint a kor szerinti diszkrimináció alkotmányossági problémákat is felvet. Mint mondta, utoljára Sztálin hajtott végre ilyen tisztogatást a tábornokai között, és mindezért Orbán Viktor a felelős.