Megmutatta, hogy manipulálható a nemzeti konzultáció, vádat emelnének ellene

Megmutatta, hogy manipulálható a nemzeti konzultáció, vádat emelnének ellene

A nemzeti konzultáció online felülete a Nerbot nevű Youtube-felhasználó videóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt vádat emelhetnek egy férfi ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya. Hozzátették: az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra.

Decemberre találták meg a férfit, házkutatást is tartottak nála, most pedig vádemelési javaslattal az ügyészségre küldték a nyomozás adatait egy olyan bűncselekménnyel, amiért akár két év börtönt is kaphat.

Akiről szó van, egy magát Nerbotnak nevező, 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztotta meg a YouTube-videóját, amelyen több órányi képernyőfelvétel látható arról, ahogy az online nemzeti konzultációt egy bot (automata program) tölti ki több ezres nagyságrendben, hamis adatokkal. A kormány ezt követően kibertámadásról beszélt, majd feljelentést ígért.

Nerbot a videó megjelenése után jelentkezett a Telexnél. Mint megírta, az eset háttere annyi, hogy meg akart tanulni bővítményt készíteni böngészőhöz, így próbaként elkezdett írni egyet, amely véletlenszerű adatokkal tölti ki a konzultációt. Amennyiben a fejlesztők jó munkát végeznek, egy ilyen bővítmény nem lenne működőképes, ugyanis az ilyen oldalakra jellemző módon a nemzeti konzultáció is tartalmaz egy reCaptcha-t. Ez pont azért felel, hogy kiszűrje a gyanús – például bot általi tömeges – kitöltéseket, a nemzeti konzultációs honlapon azonban ez a fajta védelem egyszerűen nem működött, így a kitöltés folyamatosan pöröghetett – írta a Telexnek Nerbot, aki szerint szó sincs hekkelésről, a reCaptcha feltöréséről, az automata kitöltéshez a legelemibb programozói tudás is elég volt.

Hadházy Ákos úgy reagált a szombati hírre, hogy Pintér rendőrsége megvédi Rogán egyik legnagyobb hazugságát. „Vádat akarnak emelni a nemzeti konzultáció csalását leleplező honfitársunk ellen, aki bebizonyította, milyen könnyű az online szavazással csalni” – írta. Azt üzente Nerbotnak, hogy a Tisztességes és Igazságos Társadalom alapítvány szívesen állja az ügyvédi költséget és ezen felül is mindent meg fognak tenni, hogy megvédjék őt. „A valódi elkövetőknek, Rogánnak és Pintérnek” pedig azt üzente, hogy mindent el fog követni, hogy „a nemzeti konzultációnak nevezett gigantikus csalás (és hűtlen kezelés, okirat hamisítás ) ne maradjon jogi következmények nélkül”.

Címkék: nerbot