Mégsem nyithat homokbányát Mészáros Lőrinc tájvédelmi területen

Mégsem nyithat homokbányát Mészáros Lőrinc tájvédelmi területen

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre biztosan nem nyithat homokbányát a tiszakóródi tájvédelmi területen Mészáros Lőrinc – írja az Mfor.

Még év elején derült ki, hogy a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. homokbányákat tervez nyitni Tiszakórodon, a tervezett három bányából kettő azonban Natura 2000 terület.

A bányanyitáshoz szükséges hatásvizsgálat elvégzését Mészárosék még tavaly december 13-án kérvényezték az ügyeletes hatóságoktól, ám január 17-én már a szüneteltetését kérték. A cikk szerint ezt azért léphették meg, mert elképzelhetőnek tarthatták, hogy időközben a minisztérium és az illetékes hivatalok átminősítik a területet Mészároséknak kedvezőre. Ilyen ugyanakkor nem történt.

A környezeti hatásvizsgálati eljárást legfeljebb hat hónapra lehet szüneteltetni, és mivel a kezdete óta eltelt fél év alatt sem kérték a folytatását, az július 18-án mindkét Natura 2000 területre álmodott homokbánya esetében törvényileg megszűnt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján meg is jelentek az erről szóló hirdetmények.