Megszólalt Nerbot: Egyszerűen nem működött a védelem a nemzeti konzultációnál

Megszólalt Nerbot: Egyszerűen nem működött a védelem a nemzeti konzultációnál

A nemzeti konzultáció online felülete a Nerbot nevű Youtube-felhasználó videóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentkezett a Telexnél Nerbot, a nemzeti konzultációs honlap „meghekkelője” – írták az Indexet elhagyó újságírók a Facebook-oldalukon. Saját bevallása szerint ő egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztotta meg a hét elején egy Nerbot nevű felhasználó YouTube-videóját, amelyen több órányi képernyőfelvétel látható arról, ahogy az online nemzeti konzultációt egy bot (automata program) tölti ki több ezres nagyságrendben, hamis adatokkal. A kormány ezt követően kibertámadásról beszélt, majd feljelentést ígért.

Mint Nerbot most a Telexnek megírta, az eset háttere annyi, hogy meg akart tanulni bővítményt készíteni böngészőhöz, így próbaként elkezdett írni egyet, amely véletlenszerű adatokkal tölti ki a konzultációt. Amennyiben a fejlesztők jó munkát végeznek, egy ilyen bővítmény nem lenne működőképes, ugyanis az ilyen oldalakra jellemző módon a nemzeti konzultáció is tartalmaz egy reCaptcha-t. Ez pont azért felel, hogy kiszűrje a gyanús – például bot általi tömeges – kitöltéseket, a nemzeti konzultációs honlapon azonban ez a fajta védelem egyszerűen nem működött, így a kitöltés folyamatosan pöröghetett – írta a Telexnek Nerbot, aki szerint szó sincs hekkelésről, a reCaptcha feltöréséről, az automata kitöltéshez a legelemibb programozói tudás is elég volt (a bővítmény kódját bizonyíték gyanánt el is küldte a Telexnek).

https://www.youtube.com/watch?v=apfAtkDyRvc&fbclid=IwAR1bLYM3o0vEGV7iEAuPQWCfAAETb5Zak7qvjPqFLbrAr2_ypsZMT5BTrOI&app=desktop

A Nerbot-eset után megkérdezték a Miniszterelnöki Kabinetirodát, milyen cég, mennyi pénzért fejlesztette a weboldalt, de egyelőre nem kaptak választ. A tömeges kitöltésekkel kapcsolatban a feljelentés ténye mellett korábban még annyit közöltek, hogy ezeket a válaszokat az értékeléskor nem fogják figyelembe venni.

Hadházy Ákos is reagált Nerbot a Telex cikkére. Mint írta, a kormánynál azt mondják, észlelték a támadást és azokat a válaszokat majd nem veszik figyelembe. „Csak ugye ez két héttel Nerbot akciója után történt és ha nem osztom meg a bizonyítékokat, mélyen hallgatnának róla- ha egyáltalán valóban észrevették. A csaló nem Nerbot, hanem az a kormány, amelyik szándékosan semmilyen védelmet nem tett a »konzultációs« programba. És persze az egész »konzultáció« csalás, hiszen egyszerű tiltott pártfinanszírozás – Fidesz propaganda az adófizetők pénzéből” – írta a Facebook-oldalán.