Merkely Béla: Még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint tavasszal

Merkely Béla: Még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint tavasszal

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

99 százalék, hogy a koronavírus-járványnak lesz itthon második hulláma, de még egyszer nem lehet úgy lezárni az országot, mint az első hullám időszakában – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

Merkely Béla szerint a vírusnak nem jó a nyári nagy meleg, de hangsúlyozta: nincs ellentmondás eközött és az Öböl-menti országok nyári, riasztó mutatói között, hiszen itt a forróság elől zárt térbe, légkondicionált épületekbe menekülnek az emberek, ezekben a terekben pedig nyáron is terjed a vírus, ott viszont, ahol kontinentális nyár van, és az emberek sok időt töltenek a szabadban, valóban visszaszorult a fertőzés.

Az első hullám kapcsán kiemelte, hogy Magyarországon a közösségi térben és magánháztartásokban nagyon alacsony volt a vírus aktivitása. Hozzátette: ha nem hozzák meg időben a korlátozásokat, sokkalta súlyosabb járvány lett volna Magyarországon.

Úgy látja, hogy több tényező is befolyásolja a második hullám időpontját, amit még nem lehet pontosan meghatározni. Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését. Az is fontos kérdés, hogy hogy mennyire fogadja el és tartja be a lakosság a vírus terjedésének lelassítása érdekében hozott intézkedéseket, amelyekkel késleltethető lehet a második hullám akár addig is, amíg a vakcina nem érkezik meg. Hangsúlyozta: a maszkhasználat fontos azért, hogy ne fertőzzünk és ne fertőződjünk meg.

A hőmérséklet és a fertőzés közötti összefüggés kapcsán beszélt a húsüzemekről, ahol egyetlen szuperfertőző is tömeges fertőzést idézhet elő. Szerinte jó lenne, ha lenne iskola és mindenképpen akar egyetemet, de valószínűleg úgy, hogy 100 vagy 200 fő fölött ne legyenek előadások.

Ha lesz vakcina, azt nem tenné kötelezővé, de szerint a 65 év fölöttiek és az orvosok esetében érdemes elgondolkodni hogy erősen ajánlott legyen.