Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen

Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen

Képünk csak illusztráció. Mike Judit háziorvos tájékoztat egy férfit, mielőtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötszáznyolc településen jelenleg hatszáznegyvenöt háziorvosi praxis betöltetlen – ez derült ki a GKI Gazdaságkutató Intézet elemzéséből. A január elsejei adatok szerint a 6350 praxisból minden tizedik betöltetlen, ez pedig még évekig így is maradhat, annak ellenére, hogy a praxisjog eladó, a megvásárlására pedig még hitelt is fel lehet venni.

Az üresen maradó praxisok miatt az aktuálisan működő rendelőkre még nagyobb nyomás nehezedik, ami a koronavírus-járványban komolyabb problémákat is okozhat. Borsodban lenne a legnagyobb szükség új háziorvosokra, hetvenhárman hiányzanak a rendszerből, de Jász-Nagykun-Szolnokban is ötvennyolcan, Pest megyében pedig negyvennégyen vannak a hiányzók. Budapesten jelenleg negyvenhét praxis áll betöltetlenül.

Ahogy a HVG.hu is írja, az egyik fő ok az elöregedés, a nyugdíjba vonulók helyére nem érkeznek újak. A háziorvosok átlagéletkora jelenleg hatvan év körül van. Mindezt nehezíti a járványhelyzetben tapasztalt elvándorlás is. Az első évben, 2020-ban például száz praxis üresedett meg az országban.