MSZP: Csökkentse öt százalékra a rezsiszámlák áfáját a kormány

MSZP: Csökkentse öt százalékra a rezsiszámlák áfáját a kormány

Márton Roland (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz-kormány éves szinten 135 milliárd forintot húz ki az emberek zsebéből a rezsiszámlákra rakott adókkal – mondta az MSZP székesfehérvári önkormányzati képviselője pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Márton Roland online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rezsinövelés nyertese a Fidesz-kormány: minél drágább a villany és a gáz, annál több a befolyó adó.

A politikus elmondta, az MSZP rezsistopprogramja keretében kezdeményezik, hogy a lakossági energiaszolgáltatás áfakulcsa csökkenjen öt százalékra. Ezzel – miután hatósági árról van szó – az adócsökkentést nem tudná „senki sem lenyelni”, csak annyi történne, hogy a Fidesz-kormány lemond az eddig beszedett adó egy részéről.

Egyúttal azt is kezdeményezik, hogy a fizetésképtelenség felé rohanó kis- és közepes vállalkozások, a civil szervezetek, az önkormányzatok szabályozott áron kapják az energiát, azaz újra legyenek jogosultak földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatásra.

Érvelése szerint ezzel nem maradnának áram és gáz nélkül, mert az egyetemes szolgáltatónak ellátási kötelezettsége lenne feléjük, és így nem lennének kiszolgáltatva a gáz- és áramkereskedők nyerészkedésének.