Müller Cecília: Bizonyosan kijelenthetjük, hogy túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén

Müller Cecília: Bizonyosan kijelenthetjük, hogy túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken is megtartotta „tájékoztatóját” az operatív törzs, igaz egytelen újságírói kérdésre sem válaszoltak. György István államtitkár, aki az oltási programért is felel, elmondta, átléptük a több mint 4,5 millió beoltottat a péntek reggeli órákban. Mint mondta, Magyarország továbbra is éllovas oltások tekintetében, 46 százalékos az átoltottság, míg az unióban csak 29 százalékos. Eddig több mint 5 millióan regisztráltak az oltásra, és 81 százalék már meg is kapta legalább az első vakcinát.

Hangsúlyozta, ma már bárki akár napokon belül megkaphatja az oltást független attól, hány éves. Azzal kapcsolatban, hogy 144 ezer embernek küldtek SMS-t arról, hogy már Pfizerre is lehet online regisztrálni, azt mondta, ezt keddig lehet megtenni, de ha nem fogy el minden hely, további embereknek biztosítanak erre lehetőséget (első körben ugyanis azokat értesítették, akik március előtt regisztráltak vakcinára – a szerk.).

Arra is kitért, csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása, a 95 ezer regisztrált fiatal többsége időpontot is foglalt az oltásra, aki pedig ezt még nem tette meg, annak továbbra is fennáll a lehetőség. Elmondta, 3000 házi orvos kap majd 1-1 ampulla Modernát, így 30 ezer ember első körös oltása válik lehetővé, a többi Modernát második körös oltásra használják majd fel. Ami a Janssent illeti, azzal igyekeznek a kistelepüléseken élőkhöz közelebb vinni az oltakozást, így például a honvédségi oltóbusz nemrég a hátrányos helyzetű helyszínek közül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Lyukóvölgyben is járt. Ugyanakkor 50 ezer adag Janssent a háziorvosoknak is adnak a jövő héten. Ami a Sinopharmot illeti, az folyamatosan elérhető mindegyik kórházi oltóponton és a háziorvosok is kaptak belőle, de az AstraZenecánál is vannak még szabad időpontok, ahogy korlátozott számban még a Szputnyikra is.

– Bizonyosan kijelenthetjük, hogy túl vagyunk a járvány harmadik hullámának a nehezén – ezt már Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta hozzátéve, kedvezően alakulnak az adatok, például a gyógyultak száma már négyszerese az aktív fertőzötteknek. Ugyanakkor figyelmeztetett: nem zárult még le a világjárvány, és ismételten felhívta a figyelmet az oltások fontosságára, hiszen szerint csak akkor áll meg a „vírus cirkulációja”, ha mindenkit védetté teszünk. Ezen felül kitért arra is, mindenkit arra kér, most, hogy már újraindultak a szűrővizsgálatok, éljen azok lehetőségével, és aki meghívást kap a részvételre, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával.