Nagyon jól fialt a bilincsben elvitt helyettes államtitkár cége

Nagyon jól fialt a bilincsben elvitt helyettes államtitkár cége

Nagy János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önkormányzati és állami cégeknek is dolgozik a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár vállalkozása, amely brutális bevételeket produkált az elmúlt években – tudta meg a Blikk.

Nagy az egyik cégét társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkár lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel – írja a lap.

A honlapján „legmagasabb diszkréciót” ígérő cég tevékenysége széles skálán mozog, a vezetői tréningektől és a földügyeket érintő tanácsadástól egészen az adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásig. Utóbbi területen alkalmazza a céget Belváros-Lipótváros: a fideszes vezetésű önkormányzat közterület-felügyeletének és szociális intézményeinek honlapján is Nagy üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelmi tisztviselőként. A vállalkozás az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-nél is hasonló feladatokat lát el.

Múlt héten írtuk meg, hogy Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár az a vezető beosztású minisztériumi tisztségviselő, akit korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF). A KNyF vezetője, Keresztes Imre szerdán a déli órákban közölte az MTI-vel név említése nélkül, hogy korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt. Mint közleményében írta, „hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette” és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben.

Az ügy háttere: 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vállalkozó a hivatali befolyás érvényesítésével elnyerni tervezett több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek. A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte. 

A Blikk a cégadatok és az ügyészségi dokumentumok alapján úgy azonosította, hogy az említett vállalkozó vagy egy volt polgármester, vagy egy kistelepülés önkormányzati képviselője. Mindketten tagjai ugyanis az említett cégnek, amelynek Nagy „segített”.

Címkék: korrupció, Nagy János