Nem biztos, hogy az iskolaigazgatóknak lesz beleszólásuk a tanári béremelésekbe

Nem biztos, hogy az iskolaigazgatóknak lesz beleszólásuk a tanári béremelésekbe

Résztvevők a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024. január 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem biztos, hogy lesz érdemi beleszólásuk az iskolaigazgatóknak abba, hogy az általuk vezetett intézményekben dolgozó pedagógusok milyen arányban részesülhetnek a kormány által januárra megígért 32,2 százalékos bértömeg-emelésből – értesült a Népszava.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta egy, a Belügyminisztériumban lezajlott sztrájkbizottsági egyeztetést követően, hogy a tankerületi központok mellett az intézményvezetőknek is lesz szerepük a bérek pontos megállapításában. Egy fővárosi iskolaigazgató ugyanakkor arról a beszélt a lapnak, hogy a tankerületi központ egyeztetésre hívta őket, a megbeszélés azonban elmaradt. Később arról tájékoztatták őket, hogy a tanárok új munkaszerződéseit központilag dolgozzák ki, az igazgatóknak pedig mindössze annyi lesz a feladatuk, hogy átvegyék a kész dokumentumokat. A lap hiába próbálta a részleteket megtudni a tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központnál, csak azt a választ kapták, hogy tudomásuk szerint az új életpályamodell-törvényhez kapcsolódó részletszabályok kidolgozása egyelőre folyamatban van. Ez azért fontos, mert a 32,2 százalékos emelés nem az egyes pedagógusok bérére, hanem a fenntartók számára rendelkezésre álló bértömegre vonatkozik, vagyis szinte biztosra vehető, hogy nem minden pedagógusnak emelkedik majd ilyen arányban a fizetése. 

Orbán Viktor miniszterelnök múlt év végén jelentette be, hogy a pedagógusok bére január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig azt hangsúlyozta a napokban, hogy minden pedagógus jól fog járni a béremeléssel, a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése. Elmondása szerint az új kategóriákban magasabb értékben lettek meghatározva a minimális keresetek, ez a gyakornokok esetében bruttó 528 ezer forint, a Pedagógus I. kategóriában 538 ezer forint, Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint, egy Mesterpedagógus esetében 630 ezer forint, egy Kutatótanár esetében pedig 750 ezer forint.