Nem érheti kár a lemondott nyaralás miatt az utazót

Nem érheti kár a lemondott nyaralás miatt az utazót

Az utazás kiállítás 2019-ben (Fotó: a kiállítás honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha augusztus 31-ig lemondja az utazási iroda a koronavírus-járvány miatt az utat, akkor lehetősége van arra, hogy pénz helyett utalványt adjon a meghiúsult út miatt – írja a hvg.hu a megjelent kormányrendeletre hivatkozva. – Az utazónak 15 napja van, hogy eldöntse, elfogadja-e az utalványt, vagy inkább pénzét kéri vissza. Az utóbbi esetben az utazásszervezők köteles az összeget visszautalni. 

A friss Magyar Közlönyben megjelent – és már hatályba is lépett, továbbá a veszélyhelyzet végéig hatályban is maradó –  kormányrendelet szerint az utalványok 2021. augusztus 31-ig lehetnek érvényesek, de a felek közösen megállapodhatnak annak meghosszabbításáról. Eladni nem lehet, csak közeli hozzátartozóra átruházni.

Az Európai Bizottság május elején döntött egy ajánlásról, amely lehetővé teszi utalvány kifizetését, ha abba a vevő beleegyezik, és az is fontos, hogy biztosítani kell a visszatérítés lehetőségét, ha az iroda fizetésképtelenné válik. A mostani rendeletben is szerepel, hogy az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során.