Nem fogadja az oktatási államtitkár a földrajztankönyv ügyében tiltakozó ukránokat

Nem fogadja az oktatási államtitkár a földrajztankönyv ügyében tiltakozó ukránokat

Illsuztráció az egyik nyolcadikosoknak szánt földrajz tankönyvből (Fotó: Nemzeti Köznevelési Portál)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Külügyminisztérium a Belügyminisztériumhoz, Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárhoz irányította az ukrán ügyvivőt, miután az ukrán diplomácia a nyolcadik osztályos földrajztankönyvben Ukrajnára vonatkozó hamis információk korrigálását követeli. Ukrajna budapesti nagykövetségéről fel is vették a kapcsolatot az államtitkársággal, ám értesüléseink szerint ott egyelőre elutasítóak, mert az az üzenet jött válaszul, hogy nem indokolt találkozó ez ügyben – írja csütörtöki cikkében a hvg.hu.

Ahogy azt a 444 is megjegyezte: a könyv olyan formában ír Ukrajnáról, mintha az nem egy inváziót szenvedne el Oroszországgal szemben szuverén országként, hanem az országban élő orosz kisebbséggel szemben robbant volna ki egyfajta belső fegyveres konfliktus:

„A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).” – olvasható a kifogásolt tankönyvben. Ehhez egy ezt alátámasztani látszó illusztrációt is csatoltak.

A hvg.hu szerint az ideiglenes ukrán ügyvivő, Balog István személyesen is tiltakozott a magyar külügyi tárcánál, és szóbeli diplomáciai jegyzéket is átadott, hogy sürgesse a megoldást. A lap információi szerint az oktatási államtitkárságon annak ellenére sem fogadták az ukrán ügyvivőt, hogy a diplomáciai képviselet más ügyben is szeretne egyeztetni: például a háború elől menekülő menedék státusszal bíró gyerekek iskoláztatásáról.

Balog István nem kommentálta a hvg.hu-nak az értesüléseket, a Belügyminisztérium pedig nem válaszolt a lap megkeresésére.