Népszava: A védőnők egy százaléka elégedett azzal, hogy államosították a szolgálatot

Népszava: A védőnők egy százaléka elégedett azzal, hogy államosították a szolgálatot

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmérték, mennyire elégedettek a védőnők azzal, hogy július egytől állami irányítás alá került a szolgálat. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) által kapott eredmények szerint 700 a szakmában dolgozó érintette ki, közülük mindössze heten voltak elégedettek – írta meg a Népszava.

Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője azt nyilatkozta a lapnak: „a hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. A másik három válaszadó nem árulta el az okot”.  A felmérés szerint a védőnők csaknem harmada számolt be arról, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést – például borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia munkája ellátásához. A cikk megjegyezte: az államosítása óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a fenntartásból, július elsejétől nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefon előfizetést, még papírt se adnak a nyomtatóba.

Szalainé P. Boglárka szerint több területen is bonyolódott az adminisztráció, például míg a bérszámfejtéshez szükséges jelenléti ív leadása polgármesteri hivatalban történt korábban, most akár 100 kilométert kell elautózni ugyanezért az illetékes centrumkórházhoz.