Népszava: Az Integritás Hatóság vizsgálja a Farkas Flórián-féle szövetkezet ügyét

Népszava: Az Integritás Hatóság vizsgálja a Farkas Flórián-féle szövetkezet ügyét

Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. június 6-án (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Integritás Hatóság (IH) vizsgálni kezdte az elhíresült roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit – tudta meg a Népszava

A lap emlékeztetett, a Híd a munka világába program elméletileg a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására lett volna hivatott, és 2014-ben indult. A foglalkoztatási szövetkezet vezetője Farkas Flórián volt, aki akkoriban a Lungo Drom és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, fideszes parlamenti képviselő, miniszteri, majd miniszterelnöki biztos is volt. Bár eredetileg 5 milliárd forint állt rendelkezésre, a projekt végül csak nagyjából 1,6 milliárddal gazdálkodhatott, miután a pénznek lába kelt, miközben nem úgy tűnt, hogy ennek köszönhetően bárki is munkához jutott volna.  

Bár az ügyben a NAV korábban indított több éven át tartó nyomozást, Farkas Flóriánt nemhogy gyanúsítottként, de még tanúként se hallgatták meg. Végül a nyomozás 2022 végén zárult le anélkül, hogy bárkit is felelősségre vontak volna. Mindez annak ellenére történt, hogy az akkoriban még Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is szabálytalanságokat észlelt, ezért visszakövetelte a pénzt.

A cikk szerint Biró Ferenc, a hatóság vezetője viszont nemrég írásban közölte az ORÖ jelenlegi elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkárral, hogy az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában vizsgálati eljárást” indítottak a Híd a munka világába ügyében.