Népszava: már csak néhány kórházba szállítják a koronavírusos betegeket

Népszava: már csak néhány kórházba szállítják a koronavírusos betegeket

Védőfelszerelésbe öltözött mentők elszállítanak egy koronavírussal fertőzött beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetből 2020. május 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe vihetik a kezelésre szorulókat – tudta meg a Népszava.

Az országos tiszti főorvos minapi utasítása szerint a mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló covidos betegeket. Ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába.

Ezzel a tiszti főorvos a másodvonalba sorolta a miskolci megyei, a kiskunhalasi, a szekszárdi és az ajkai kórházakat. További 35, főként megyei és néhány nagyobb fővárosi intézmény pedig csak akkor láthat el ilyen beteget, ha ezek megteltek – írta a lap.

A Népszava szerint a kórházak tömeges felszabadításának a következő lépcsője valószínűleg a tervezhető ellátások fokozatos újraindítása lesz. Már most van olyan intézmény, ahol ha nem is túl nagy gőzzel, de elkezdték az elmaradt beavatkozások pótlását.

Nem tudják megmondani, hány embert küldtek haza a kórházakból | Magyar Hang

Még a Népszava számolt be elsőként arról, hogy március elején Kásler Miklós a először járványosztályokat üríttette ki, akkor nyolcszáz ágyat szabadítottak fel a miniszter kérésére. Majd április hetedikén nyolc napot adott arra, hogy valamennyi, fekvőbetegeket gyógyító intézmény a közfinanszírozott ágyainak minimum 60 százalékát, azaz 36 ezer ágyat tegyen alkalmassá az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. A miniszteri határidő a valóságban csak öt nap volt, mert három munkaszünet is beleesett.

Majd arra hivatkozva menesztette az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, hogy nem végzett időben az ágyfelszabadítással. Azóta mindössze néhány tucatnyi, jobb állapotú, a Pesti úti idősotthonból eredetileg a Korányiba szállított koronavírusos beteget ápoltak ott, miközben a súlyos politraumatizált, illetve az agyvérzéses, vagy az amputált betegek rehabilitációjára nincs hely – teszi hozzá a Népszava.