Népszava: Több mint százszor intézkedtek az iskolaőrök tanévkezdés óta

Népszava: Több mint százszor intézkedtek az iskolaőrök tanévkezdés óta

Iskolaőr (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Mint írták, a programban 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, a státuszok feltöltöttsége 91 százalékos. 

A lap arról is érdeklődött, hogy a tavaly szeptember 1-jétől idén január 22-éig terjedő időszakban hányszor kellett intézkednie az iskolaőröknek. A válasz szerint erre 105 esetben volt szükség, míg a teljes 2022/2023-as tanévben 199 esetben kellett közbelépniük. Kiderült az is: az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság volt, de egyebek mellett előfordult az is, hogy kábítószerrel kapcsolatos jogsértések, testi sértés, illetve különböző vagyon elleni cselekmények miatt kellett intézkedniük. 

Az ORFK arra is felhívta a figyelmet: az iskolaőrök több esetben életet is mentettek, például tavaly októberben egy jászkiséri általános iskola udvarán vesztette eszméletét egy diák, az ő újraélesztését az iskolaőr kezdte meg a mentők kiérkezéséig. 

Címkék: iskolaőr