Népszava: Zalaegerszegen voltak problémák a lélegeztetőgépekkel

Népszava: Zalaegerszegen voltak problémák a lélegeztetőgépekkel

A koronavírusteszthez szükséges mintavételhez készülődnek a Pécsi Tudományegyetem egyik mintavételi pontján, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Tüdőgyógyászati Szakrendelőjében, Zalaegerszegen 2020. május 13-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem működik kifogástalanul minden lélegeztetőgép a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, több alkalommal is meghibásodtak az eszközök – értesült a Népszava. A lap cikkében azt írja, az operatív törzs hallgat, a kínai gyártó elismerte, hogy kaptak jelzést problémákról.

A Népszavának két kórházi dolgozó is megerősítette, hogy a zalaegerszegi intenzív osztályon használt egyes gépekkel voltak problémák. „Azt nem tudták, hogy összesen hány eszköz romolhatott el, és ezek a hibák okoztak-e veszélyt, jelentettek-e kockázatot a betegellátásában. További részleteket egyikük sem mondott, viszont azt mindketten jelezték, hogy erről az ügyről a kórházban senki sem beszélhet” – írta a lap.

Kérdéseikkel megkeresték a kórházat, ám ott a jelenlegi eljárásrend hivatkozva az operatív törzshöz irányították őket. A lap ezután kérdésekkel fordult a Kormányzati Tájékoztatási Központhoz, ám tíz nap elteltével sem kaptak választ. „Mivel a hatályos jogszabályok szerint az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos váratlan eseményeket a kórház köteles jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), megkerestük ezt a szervezetet is, választ azonban innen sem kaptunk csütörtök estig” – írták.

A lapnak több szerencséje volt a kínai gyártóval, ugyanis a Hong Konghoz közeli Shenzhen-ben székelő Northern Meditec Ltd. kereskedelmi igazgatója reagált a megkeresésre. Az állítólag meghibásodó Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépeket gyártó cég azt írta: „A Covid-19 miatt nem könnyű megállapítani a valódi problémát, hogy mi történt a lélegeztetőgépeinkkel, lehet, hogy a lélegeztetőgép miatt történt, lehet, hogy a lélegeztetőgép helytelen üzemeltetése miatt. Csak vázlatos visszajelzést kaptunk az értékesítőnktől és a kórháztól. De nincs ok aggodalomra, gyártó cégként magyarországi partnerünkkel kezeljük a problémát és dolgozunk a megoldáson.”

A Northern Meditec tájékoztatása szerint jelentős mennyiségű lélegeztetőgépet adtak el egy magyar cégen keresztül. Azt azonban nem árulták el, melyik cég a magyarországi partnerük, és mikor, mennyit, mennyiért vett Magyarországra a Crius V6 Northern típusú lélegeztetőgépből, mivel – miként azt a Népszavának válaszolták – ez szerintük üzleti titok.

A csütörtöki tájékoztatás szerint tegnap reggel 640 koronavírusos beteg volt lélegeztetőgépen.