Nincs teszt, nincs fogászat? Értetlenül áll betege kálváriája előtt Novák Hunor gyermekorvos

Nincs teszt, nincs fogászat? Értetlenül áll betege kálváriája előtt Novák Hunor gyermekorvos

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kapott fogorvosi kezelést egyik páciense, mert nem volt negatív koronavírus-tesztje, és az egészségügyi rendszerben nem is vállalta senki, hogy teszteli a gyermeket - számolt be Facebook-oldalán Novák Hunor gyermekorvos, aki elmondása szerint csak úgy tudja megoldani a helyzetet, hogy azt kell állítania: koronavírusra utaló tünetei vannak a páciensének, pedig nincsenek. Közben a fogorvosi ellátás újraindításának eljárásrendje egyértelmű: csak koronavírus-gyanús eseteknél szükséges a tesztelés, a gyermekorvos szerint a fogorvos mégis ragaszkodik a negatív teszteredményhez.

Ehhez képest Novák Hunor páciensét – állítása szerint – nem látta el a fogorvos negatív teszt nélkül, holott elmondása szerint a gyermek makkegészséges. Fogorvos kollégája arra hivatkozott, hogy az eljárásrend alapján a beavatkozás fokozott fertőzésveszéllyel jár (aeroszolképződés, nyál), ezért előtte szűrővizsgálat, koronavírus PCR-kimutatás kell (orr-garatból), erre hivatkozva kéri a tesztet a fogászat.

Az egészségügy újraindítása és az ehhez szükséges koronavírus-tesztelés eljárásrendjében – amely május 4-én kelt – eredetileg tényleg az szerepel, hogy valamennyi ellátásban – különösen a járóbeteg és fevőbeteg-szakellátásban – a koronavírus-fertőzés szempontjából magas kockázatú elektív (vagyis nem sürgősségi, halasztható) beavatkozások elvégzése előtt kötelező a PCR-teszt elvégzése, és a beavatkozásra csak negatív teszteredmény esetén kerülhet sor. Ezen azonban módosított a minisztérium, május 5-én: az új változat szerint a PCR-tesztet csak akkor kell bemutatniuk a fogorvosi beavatkozásra szoruló pácienseknek, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek. 

Elméletileg tehát nem szükséges már PCR-teszt a tünetmentes fogászati páciensektől, ennek ellenére Novák Hunor azt tapasztalta, hogy a fogorvos kérte a tesztet. A Facebook-bejegyzés alatt több kommentelő is arról számolt be: ugyanígy jártak, negatív teszteredményt kért tőlük a fogorvos. Akadt viszont olyan, akinek a hozzátartozóját minden további nélkül ellátták. Megint mások arról meséltek, hogy a magánellátásban minden további nélkül, teszt nélkül is kaptak fogorvosi ellátást.

Novák Hunor ezek után elmondása szerint belekezdett a tesztelés megszervezésébe, de kevés eredménnyel járt. „A hivatalos eljárásrend szerint ott „javasolt és célszerű” levenni a vizsgálati mintát, ahol a beavatkozást végzik, a mintavevő eszközöket pedig a Népegészségügyi Hatóság biztosítja. A fogász azt mondta, neki szükséges a teszt, de lepasszolta a feladatot: vegye le a házi gyermekorvos! Nem az én feladatom volna a fentiek alapján, de rendben, szívesen leveszem, ezért felhívtam a területileg illetékes Népegészségügyi Hivatalt, ahol közölték: nem tudnak nekem mintavevő eszközöket adni, néhány másik településre vittek csak 1-1 rendelőbe, de oda is csak 6-7 darabot tudtak adni. Hívjam föl a mentőket (!!!), akik majd házhoz kimennek és leveszik a mintát. Eleve röhejes, hogy egy makk egészséges gyermek szűrővizsgálatához a mentők jönnek ki, de legyen, remélem, azért nem a helikoptert riasztják hozzá. Felhívtam őket, ahol közölték: ők nem veszik le, menjen vissza a fogorvoshoz. És itt bezárult a kör.” A gyermekorvos még azt is hozzátette: szívesen levette volna a mintát, de nincs mivel, nincs megfelelő mintavevő pálca és oldat hozzá.

„Egyébként a mentős diszpécser nagyon segítőkész volt, de hát ő hiába egyeztetett feletteseivel, azt az ukázt kapta, hogy szűrővizsgálatra, egészségesekhez nem mehetnek ki. A fogász pedig teszt nélkül nem csinálja meg az egyre sürgetőbb beavatkozást. Így hát egy megoldás jött szóba: HAZUDJUNK! Hogy folyik az orra, hőemelkedése van. Így „tünetesnek” minősül, és elvileg leveszi majd a koronavírus tesztet a mentő. Legalábbis remélhetőleg” – írta Novák, aki szerint nem az a probléma, hogy kevés a mintavevő eszköz, hiszen a a világ leggazdagabb országai is ugyanezzel a problémával küzdenek, ez nem adott kormány hibája. „De jó lenne, ha ezt a helyzetet felismerve, ott fent olyan szabályokat hoznának, amit legalább maguk a hatóságok be tudnak tartani. Nem jó dolog, ha az ember orvosként a gyerekek érdekében állandóan hazudozásra kényszerül. Az őszinte beszéd vezet csak előre” – zárta a bejegyzést a gyermekorvos, aki egy későbbi kommentben azt írta: próbált még egyszer beszélni a fogorvossal, de eredménytelenül.

A fogorvosi ellátás aktuális eljárásrendjéből egyértelműen az derül ki, hogy PCR-tesztre csak akkor van szükség, beteg a mellékelt kérdőív alapján koronavírus-gyanúsnak minősül.