Önzetlen felajánlásokat közvetít egy Facebook-csoport az Ukrajnából érkező menekültek számára

Önzetlen felajánlásokat közvetít egy Facebook-csoport az Ukrajnából érkező menekültek számára

A "Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja)" Facebook csoport profilképe. Forrás: Facebook

Fotó: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió hírére csütörtökön alakult meg a „Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja)” elnevezésű Facebook-csoport, amelynek mostanra több mint 54 ezer tagja van. Miközben a magyar kormány még mindig tétlenül nézi, ahogy Ukrajnából érkező menekültek tömegei érkeznek a magyar határra, addig civilek egy csoportja úgy döntött, megpróbál szálláslehetőségeket, fuvart, egyéb segítséget közvetíteni a menekültek felé.

A csoport híre valószínűleg az érkező magyarok és ukránok körében is elterjedt, ugyanis egyre több a segítséget kérő üzenet. Mint például ma reggel egy, a profiluk alapján Munkácsról, kisbabával érkező fiatal pár ezt az írta a csoportban: „Sziasztok! Tegnapelőtt érkeztünk Ukrajnából, jelenleg nincs hol laknunk, gyerekkel vagyunk. Ha tud valaki segíteni lakhatásban és esetleg úgy, hogy a családunk ne szakadjon szét, mi fizetnénk is a szállót. Kérem, segítsenek!” A felajánlások zöme önzetlen, vagyis a csoport tagjai ingyen adnának szállást saját házukban, vagy házrészükben. Egy háromgyerekes család például, amelynek egyik gyermeke sérült, saját lakása egy részét ajánlotta fel olyan családnak, amely szintén értelmi fogyatékos gyermekkel érkezik és miatt aggódik, hogy emiatt nehezen fogadnák be őket. Számos bejegyzés szól arról, hogy sokan autóval indulnak el a magyar–ukrán határra és oda érkező menekülteket ingyen elszállítják bárhová, ahol szálláslehetőséget találnak. 

A Facebook-oldal igyekszik becsatornázni a menekülteknek segítő civil szervezetek felajánlásait is, így közlik például a Migration Aid, a Budapest Bike Maffia vagy a Baptista Szeretetszolgálat fontos közleményeit. A bejegyzések szerint számos erdélyi magyar is jelentkezik, hogy szállást, fuvart ajánljon a Románia felé menekülőknek. Ma reggel megjelentették a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara mentőtiszt hallgatóinak felajánlását is, akik a hétvégén adományokat gyűjtenek és a következő napokban adományokat (vény nélkül kapható gyógyszereket, kötszereket, pelenkákat, tisztálkodási szereket) gyűjtenek, és szállítják a határ menti befogadó állomásokra. 

Az oldal egyre több bejegyzést megoszt a magyar mellett ukrán és angol nyelven is.