Operatív törzs: A legszigorúbb szabályok mellett zajlik majd a Szuperkupa-döntő

Operatív törzs: A legszigorúbb szabályok mellett zajlik majd a Szuperkupa-döntő

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakatos Tibor dandártábornok kezdte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóját, aki az esti Európai Szuperkupa-meccsről beszélt. Legnagyobb részben magyarok vásároltak jegyet, 1500-nál kevesebb német és még kevesebb spanyol – mondta. Külön tesztelték a csapotokat és a stábot, őket az UEFA buborékban tarja Budapesten. Mindkét csapathoz kirendeltek egy-egy rendőrségi kapcsolattartót. Mindenkit kért, hogy csak arra a helyre üljön le, ahova a jegye szól, különben a rendezők intézkedni fognak. A beléptetésnél már viselje mindenki a maszkot – kérte. Nagy létszámú mentőegység lesz a helyszínen.

A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett fog zajlani ez a mérkőzés – mondta, mindenkit arra kért, hogy tartsák be azokat. A külföldről érkező szurkolókat együtt tartja a rendőrség.

Müller Cecília a friss adatok ismertetésével kezdte. Kiemelte, hogy volt egy 40 éves áldozat is. Az új fertőzöttek száma most már több mint 7 napja 700-800 körül mozog, ez is magas a tavaszi hullámhoz képest. Látjuk az adatokból, hogy a biztonsági, higiéniai szabályok átgondoltak, szükségesek, és szigorúan betartandóak – mondta.

Szerinte a maszk viselése mostanra már szinte automtizmussá vált, és ahol nem tartható a másfél méteres távolság, feltétlenül viseljük.

Beszélt a PCR-tesztekről is. Ezt használja a WHO, a világ, ez a lehető legjobb megközelítés az aktuális állapot megítélésére. Ez mindenkinek térítésmentes, aki gyanús – mondta.

Nem mindenkinél kell elvégezni ezeket a vizsgálatokat, egy enyhe betegség esetében nem is mindig találunk pozitivitást – emelte ki. Hozzátette: nem feltétlenül fertőző az a személy, aki pozitív. Ha három napja tünetmentes valaki és 10 nap legalább eltelt a tüntetek kezdete óta, visszatérhet a közösségbe.

A laborokban elegendő reagens van, rengeteg a vizsgálati igény, nagyon sok vizsgálat készül naponta, minden járványügyi vizsgálathoz rendelkezésre áll a szükséges kapacitás – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az influenza oltás előtt orvosi vizsgálat szükséges, de a védőoltásra szükség van, hiszen akkor legalább az egyik betegség ellen védettséget szerez a páciens.

A második hullámban eltér a korcsoportok aránya az elsőhöz képest – mondta Müller Cecília. – Most nem a 65 év felettiek, hanem a 20-29 évesek fertőződnek meg leginkább, a betegek negyedét teszi ki ez a korcsoport, 14 százalék a 10-19, 14 százalék a 30-39, és 16 százalék a 40-49 évesek aránya.

A tiszti főorvos „nagy tisztelettel” kérte az óvodapedagógusokat, hogy a fogmosást a járvány idején se hanyagolják el a gyermekek körében. Ne legyen torlódás a gyerekek között, hogy ha „fröcsögnek”, ne fertőzhessék meg egymást – tette hozzá.

Nem tervezik, hogy a mosható textilmaszkokat is betiltják – árulta el Müller Cecília. – Az egyszer használatos maszkot tényleg csak egyszer használjuk, moshatót pedig textilből válasszunk, amit 60 fok fölött mosva elpusztítható a vírus.

Saját magának kissé ellentmondva, Müller Cecília úgy fogalmazott, a gyermekek körében alacsony a fertőzöttség, de ha mégis betegnek tűnik a gyermek, a szülő forduljon orvoshoz telefonon.

A szórakozóhelyek esti 11 órás bezárására azért van szükség, hogy minél kevesebb olyan hely legyen, ahol a fertőzés átadható. – A vírus 24 órában fertőz természetesen, ezért az ismeretlen egészségügyi állapotú emberek zárt térben minél kevesebbet legyenek együtt – mondta Müller Cecília.

Az állampolgárok a megfelelő komolysággal veszik tudomásul a korlátozó szabályokat, így kevesebb a szabályszegés – árulta el Lakatos Tibor. Hozzátette, akik hat hónapon belül átestek a fertőzésen, igazolással beléphetnek az országba.