Orbán szerint a magyar nyelv és oktatás szempontjából jobb volt Kárpátaljának a Szovjetunió alatt

Orbán szerint a magyar nyelv és oktatás szempontjából jobb volt Kárpátaljának a Szovjetunió alatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszédet mond a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén a Várkert Bazárban 2023. november 17-én. A kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a magyar nyelv és oktatás szempontjából a helyzet Szovjetunió idején jobb volt, mint most az ukrajnai állam idején – többek közt erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet pénteki ülésén az RTL beszámolója szerint.

Az MTI szerint Orbán Viktor a Kárpát-medencei magyar élet legnehezebb, legfájdalmasabb pontjának a kárpátaljai magyarság helyzetét nevezte, hozzátéve, hogy itt látja legkevésbé annak az esélyét, hogy a „felhők rövidtávon eloszoljanak”. Hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarok minden tekintetben számíthatnak Magyarország támogatására. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a véres, honvédő háborút folytató Ukrajnának még mindig van elegendő figyelme arra, hogy a magyarokat „vegzálja”.

Arra is kitért, ma olyan harcokat kell vívni az Európai Unióval, amelyek nem segítik Magyarország fejlődését. A kormányfő az elkövetkező hónapokra két nagy vitát prognosztizált, amelyek kimenetele nagyban meghatározza Magyarország mozgásterét a következő évtizedekre. Az egyik arról szól, hogy a bizonyos értelemben már „összeszűkített”, de fontos kérdésekben még fennálló egyhangú döntéshozatalt fenntartsák vagy térjenek át a többségi döntéshozatalra. Ez szerződésmódosítást igényelne, amihez egyhangú döntésre van szükség. Amíg egy olyan ország van, aki ellenáll, ilyen nem lesz– közölte Orbán Viktor, kijelentve: Magyarország számára ez tabu, Magyarország az egyhangú döntéshozatalt tekinti a nemzeti érdekvédelem utolsó garanciájának. A következő 120 évben nem várható olyan parlament Magyarországon – összetételtől függetlenül –, amelyik ezt megszavazná – fogalmazott Orbán Viktor. Véleménye szerint a világ, amely körülvesz minket, dezintegrációs állapotban van, ami eddig stabil volt, a szétcsúszás felé tart. A folyamatnak az Európai Unió esetében nem lesz egy eposzi része, egy látványos felrobbanás vagy megszűnés, de a szétcsúszás jelei egyre többször jelentkeznek.