Orbán: Új kijárási szabályokat alkotunk a jövő hét végére

Orbán: Új kijárási szabályokat alkotunk a jövő hét végére

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jobb, ha nem válik mindenki „botcsinálta” járványügyi szakemberré, hagyjuk a tudósokat, hiszen „kiváló koponyáink vannak” – mondta szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Az Index által is idézett kormányfő a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy mi következik majd május 3-át követően. Új kijárási szabályokat fognak alkotni, mert a védekezés új szakaszába lépünk majd, és újraindíthatjuk Magyarországot – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint speciális szabályok vonatkoznak majd a veszélyeztetettebbekre, mert meg kell védeni az időseket. A kormányfő beszélt a kórházi ágyfelszabadítási intézkedést érintő kritikákról, amikre úgy reagált: a felelősségteljes magatartás a legrosszabbra felkészülni. „Ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra szükség lehet” – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök szerint azért kellett felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert, hogy ha az ország újraindításakor tömegessé válnak a megbetegedések, és ne érje őket váratlanul egy nagyobb betegtömeg. „Egyetlen magyar emberről, (…) egyetlen beteg emberről sem mondunk le” – jelentette ki rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő szerint az, hogy a magyar járványkezelés eddig sikeres, az leginkább annak köszönhető, hogy „nem rezeltek be a magyarok”.

Palkovics: május elejétől újraindítjuk a gazdaságot | Magyar Hang

A koronavírus-járvány terjedésének sikeres lassítása után a kormány már a gazdaság újraindításán gondolkozik.

Arra a kérdésre, hogy mégis mi várható május 4-től, azt mondta, együtt fogunk élni a vírus fenyegetésével. Szerinte 3 dolgot tudunk biztosan a professzorok jelentéséből: a koronavírusnak van egy korspecifikuma, az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek; az életkoruktól függetlenül fenyegeti a koronavírus a krónikus betegeket is; Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell alkalmazni, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő.

– Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is – közölte a miniszterelnök. Szerinte most együtt kell élni azzal, hogy itt van egy vírus, „nincs vakcinánk”, és ilyen életvitelre kell berendezkedni május 4. után.