Orbán Viktor: A kormány nem tehet meg mindent

Orbán Viktor: A kormány nem tehet meg mindent

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. május 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktort kérdezték hétfő délután az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról kérdezte Orbán Viktort, hogy elítéli-e a diákok gumibotozását és könnygázozását. Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy „a törvényeket betartjuk és betartattjuk” Orbán szerint az ellenzék ennek az ellentétét teszi, törvénytelenségre biztatják az embereket. „Kérem tartsa be képviselői esküjét” – mondta. Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretein belül fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat – reagált Orbán.

Kunhami Ágnes, az MSZP társelnöke azt kérdezte, hogy ha Varga Judit arról beszélt a CPAC konferenciáján, hogy itthon mindenki elmondhatja véleményét, akkor a tanárok státusztörvénye miért ezzel ellentétes. Orbán azt mondta, ők olyan törvényt akarnak alkotni, ami jó a diákoknak és a tanároknak. És szerinte 2010-hez képest 1400 milliárd forinttal több szerepel az oktatás mellett a költségvetésben. Van Magyarországon néhány szakma, amit mi hivatásszakmának nevezünk. A hivatásszakmáknak sajátos jogi szabályozásra van szüksége. Ilyen az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, valamint a katonák – mondta. A pedagógusokat nem most választják le a közalkalmazottak általános jogi kategóriájáról, újdonság e tekintetben nincs – fogalmazott a miniszterelnök. A pedagógusok megérdemlik Orbán szerint, hogy legyen életpályát szabályozó modelljük. Hozzátette: a státusztörvény vitája még tart, majd benyújtják a parlamentnek.

Lukács László György (Jobbik) a Parragh László féle kereskedelmi és iparkamara kötelező tagdíjáról kérdezte Orbán Viktort, illetve arról, hogy helyes-e a bevételt 200 milliós csetbotra és irodára költeni. „Ne higgyen el mindent, amit mondanak, a kormány nem tehet meg mindent” – kezdte válaszát Orbán Viktor. Nem mondhatjuk meg, hogy szedjen-e tagdíjat a kamara, és mennyit. Harminc éve vita van a kamarákról, arra jutottunk, kötelező kamarai tagdíjra szükség van és kamarára is, de hogy mire használják fel, arra csak a kamara testületei tudnak válaszolni. Azt látom, ha nem lenne a kamra, és a kötelező tagság, akkor nem tudnák azt megtenni, amit a kormánnyal együtt tesznek. A kamara nélkül nem tudta volna ezeket elérni – tette hozzá. Szerinte ha nem lenne kamara, akkor nem tudnának kedvező hiteleket meghirdetni, amik nélkül „semmilyen ilyen jellegű hitelezés nem lenne ma Magyarországon”.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, úgy látom, önöknek a kamarával van bajuk általánosságban. „A kamaraellenesség ilyen gazdasági környezetben előnytelen Magyarországnak” – fogalmazott. Szerinte a kamara tevékenysége hasznos az országnak.

Mit gondol erről? – ezzel a címmel kérdezte Kanász-Nagy Máté (LMP) a miniszterelnököt. Az akkumulátorgyárakról kérdezte Orbánt, hogy a vízválság idején víz- és energiazabáló akkumulátorgyárak telepítése kinek éri meg. A külföldi munkásoknak éri meg, a kormány több tízezerre számít belőlük. Miért nem a több százezer külföldre költözött fiatalt akarják visszacsábítani? Ez a ló megdöglött – mondta Orbánnak. Az elektromos autókról beszélve nem a döglött ló jut eszembe – kezdte válaszát a miniszterelnök. Szerinte a magyarországi akkumulátorgyár-építések minden tekintetben végig gondolt lépések. Egész Európa legszigorúbb környezetvédelmi szabályai vannak itthon a beruházásoknál – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy Magyarország vízben rendkívül gazdag, vízbőségünk van, csak bent kel tartani, mert több megy ki, mint be. A külföldi vendégmunkásokról azt mondta, a hazai, a szomszédos, majd utána a távolabbi a prioritás. De csak annyi vendégmunkás jöhet, amennyi üres állás van, ez védi a hazai munkaerőt – mondta.

Az elektromos autógyártási értékláncba miért a legvégén akarnak becsatlakozni, az összeszerelő-üzembe – kérdezte újra Kanász-Nagy Máté. Arról is beszélt, hogy kellene környezetvédelemmel foglalkozó miniszter a kormányba, mert amit Orbán a vízbőségről mondott, az 20-30 éve még igaz lehetett, de most már nem az. Orbán szerint tudáshiány van Kanász-Nagynál, az akkugyári fizetések 60 százalékkal haladják meg a szolgáltatóipari béreket. És egész Európa akkugyárat akar építeni. Fölül pedig nem lehet becsekkolni, előbb összeszerelőüzem kell, utána lesz kutatóközpont. Az autógyáraknál is azért tudunk már kutatóközpontot működtetni, mert tudunk autót gyártani – mondta.