Országos Mentőszolgálat: Megbukott a MOK politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója

Országos Mentőszolgálat: Megbukott a MOK politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója

Mentők. Képünk csak illusztráció (Országos Mentőszolgálat / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vezetett eredményre a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ügyeleti rendszer miatti „hergelése” - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: gyakorlatilag megbukott MOK ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, melynek keretében 2023 tavaszán arra biztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot. – A Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben hozott azonosan rendelkező – jogerős – ítéletet, és végzésében elutasította a pert indító háziorvosok keresetét – emelte ki a mentőszolgálat. Hozzátették: a törvényszék töretlen álláspontja, hogy a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból. – Az ítélet hatszámjegyű perköltség megfizetésére is kötelezte az érintett háziorvosokat – jelezték hozzátéve: „az új alapellátási ügyeleti rendszer az ahhoz már csatlakozott vármegyékben a lakosság megelégedettségére működik”.

A Magyar Hang kérdésére a MOK az új ügyeleti rendszer kapcsán úgy fogalmazott csütörtökön: „Nekünk inkább a problémákról számolnak be a kollégák. Például arról, hogy gyakran összekeverednek a háziorvos, az ügyeletes orvos és a mentőszolgálat feladatai. Az OMSZ – feltehetőleg kapacitás hiányában – esetenként olyan sürgősségi esetekhez is háziorvost küld, ahová inkább mentőegységet kellene, a háziorvos kollégák pedig – mivel nem ez a szakterületük – nem készültek fel arra, hogy sürgősségi eseteket lássanak el”.