Palkovics szerint értelmes egyeztetést folytattak a futárokkal

Palkovics szerint értelmes egyeztetést folytattak a futárokkal

Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond 2022. július 15-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László is megszólalt a futárokkal folytatott csütörtöki egyeztetése után. A technológiai és ipari miniszter az atv.hu-nak nyilatkozva mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a futárral a Várban történt véletlen találkozása után az ígéretéhez híven létrejött az egyeztetés. Csütörtök délután az asztal egyik oldalán ő mint munkaerőpiacért felelős miniszter ült, de a foglalkoztatáspolitikáért felelős Kutnyánszky Zsolt államtitkár is mellette foglalt helyet, a kabinetfőnöke és a kommunikációs igazgató is, míg az asztal másik oldalán pedig „értelmes munkavállalók ültek” – mondta a Kolesár András futárral és a kísérőivel folytatott közel félórás megbeszélésről. Hozzátette: értelmes egyeztetés volt. – Érthetetlen ezek után az ispánozás-jobbágyozás – fogalmazott az ATV kérdésére Palkovics László. Ezzel arra reagált, hogy Kolesár András később azzal jellemezte a megbeszélést, hogy „az ispán a közelébe engedte jobbágyait”.

Palkovics László most azt mondta, a találkozón futárok minden pontjára válaszoltak; a rezsicsökkentés fenntartását szolgáló intézkedések részleteit csütörtökön tették közzé, a katára vonatkozó követeléssel kapcsolatban pedig munkaerőpiacért felelős miniszterként az EU-ban is tárgyalt. De a dolgozók védelmének lehetőségeinek a megvizsgálását is kilátásba helyezte, és azt is, hogy ennek érdekében akár további konzultációtól sem zárkózik el.

Palkovics arról is beszélt a futároknak, hogy a katatörvény eredeti célja is éppen az volt, hogy a közvetlenül a lakosságnak szolgáltató vállalkozóknak legyen könnyebb az adóterhük és az adminisztrációs terhük. Ezért is hívta fel a figyelmet a tegnapi egyeztetésen arra, hogy az új rendszer azoknak a katásoknak, egyéni vállalkozóknak, akik direkt módon, közvetlenül a lakosságnak szolgáltatnak – mint éppen ők, a futárok – lényegében maradnak a jelenlegi szabályok, a havi adófizetés összege is 50 ezer forint marad. – Erre érkezett az a válasz, hogy ők szélesebb kört is képviselnek az asztalnál – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az adópolitikai kérdések már a pénzügyminiszter területéhez tartoznak. Azt viszont a találkozó kapcsán hangsúlyozta, és Kolesár Andrásnak, a kísérőinek is elmondta, nem „adócsalózták le” őket.

Kolesár egyébként olyanannyira nem volt elégedett a Palkoviccsal folytatott találkozót követően, hogy hétfőre is hídlezárós demonstrációt hirdetett a futárok nevében.