„Nem sikerült elérni amit akartunk, folytatjuk a tiltakozást” – Palkovics Lászlóval tárgyaltak a futárok képviselői

„Nem sikerült elérni amit akartunk, folytatjuk a tiltakozást” – Palkovics Lászlóval tárgyaltak a futárok képviselői

Futárok jártak Palkovicsnál (Képernyőfelvétel: Hvg / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült elérni amit akartunk – ezt mondták az elmúlt időszakban szinte folyamatosan tüntető futárok képviselői, miután Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel tárgyaltak. Ezért tehát a tiltakozásokat folytatják. Már meg is van a következő időpont: jövő hétfőn reggel 7 órakor ismét a Margit híd lezárásra készülnek.

A tárgyalás után azt is elmondták, hogy értelmezésük szerint a kormány az érintett kisvállalkozóknak annyit üzen, hogy „így jártak”. Egy vállalkozás sikere ugyanis sok tényezőtől függ és van, amikor bedől. Eleve, a döntést a parlament hozta, hozzájuk kell fordulni. Az sem különleges, hogy lényegében egyetlen nap alatt megszületett a döntés, ez is szabályos volt.

A találkozó előzményei hétfőre nyúlnak vissza: miután Novák Katalin aláírta a katatörvényt, a Momentum demonstrációt hirdetett a köztársasági elnök hivatala elé, a budai Várba. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke ott éppen néhány tiltakozó futárral beszélgetett, amikor meglátták egy közeli étteremben Palkovics Lászlót vacsorázni egy asztaltársaság tagjaként. (Azóta az is kiderült, hogy egyik vacsorapartnere Mészáros Lőrinc egyik fontos embere, a közbeszerzéseket sorra nyerő V-Híd vezetője volt.) Az ellenzéki politikus és a vele lévő demonstrálók oda is léptek a miniszterhez, aki akkor megígért egy találkozót.

– Dolgozni szeretnénk és nem balhézni – mondta a miniszterhez érkező egyik fiatal, aki elárulta magáról, hogy 20 éves, katás egyéni vállalkozó és harmadállásban futárkodik azért, hogy be tudjon segíteni szüleinek a rezsiköltségekbe. Azért dolgozik, hogy ebben az országban alapíthasson családot, mert mindenképpen itt szeretne élni. – A katatörvénnyel én és további 450 ezer honfitársam lába alól rántotta ki a szőnyeget a kormány két nap alatt és tette kockára a megélhetésünket – fogalmazott, kiemelve, hogy nem az adófizetéssel van bajuk, hanem azzal, hogy egyik napról a másikra megváltoztatják a játékszabályokat.

Több követeléssel érkeztek:
• Tervezzék újra a rezsicsökkentés-csökkentést
• Tolják el a kata bevezetését januárra
• Tervezzék újra a kata szabályait

Emellett két kérést is megfogalmaztak: a kormánymédia kérjen bocsánatot azoktól a vállalkozóktól, akiket adócsalónak neveztek és a kormány tegyen ígéretet rá, hogy a katához és a rezsihez hasonló szigorítások nem lesznek.