Pécsett sem vették fel a munkát a kukások

Pécsett sem vették fel a munkát a kukások

(Fotó: Thanate Tan/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg Budapesti kollégáik kedd óta követelnek magasabb béreket, csütörtök reggel több tucat szemétszállító kezdett tiltakozásba – számolt be róla a Telex és a Pécsma.hu.

Mint a Telex írta, egy szemétszállító sem vette fel ma a munkát az önkormányzati tulajdonban lévő Biokom Nkft.-nél, azaz nagyjából 70-80 fő tiltakozásáról van szó. A cég szerint a vezetőség törekszik a helyzet megoldására, ennek érdekében párbeszédet folytatnak a dolgozókkal, és arra kérték őket, állítsanak össze egy delegációt, akikkel tárgyalhatnak. A munkabeszüntetés csak Biokomot érinti, a cég leányvállalatánál, a régiós hulladékgazdálkodással foglalkozó Dél-Komnál a megszokott menetrendben szállítják el a szemetet.

Az ügyben Pécs polgármestere, Péterffy Attila közleményt adott ki. Mint írta közösségi oldalán, „október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik. A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg”. Utóbbi évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek – állította a városvezető. Hozzátette: a szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. 

Eközben a budapesti hulladékszállítók körében sem csitulnak az indulatok, ők is béremelést követelnek. Csütörtök hajnalban személyesen Karácsony Gergely főpolgármester ment el hozzájuk tárgyalni, bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott nekik, ám egyelőre nem sikerült megállapodni az érintettekkel.