Publicus: sok Fidesz-szimpatizáns is szerényebb karácsonyra készül

Publicus: sok Fidesz-szimpatizáns is szerényebb karácsonyra készül

Fenyőárus a Vásárcsarnok előtt a budapesti Hunyadi téren 1959-ben (Fotó: Fortepan/Sándor György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ajándékokra átlagosan 83 ezer forintot költöttek a magyarok – derül ki a Publicus Intézet kutatásából. A Népszavában megjelent közvélemény-kutatás szerint Budapesten a legbőkezűbbek, vidéki városokban pedig a legtakarékosabbak a válaszadók, így a fővárosban 105 ezer forintra, míg a vidéki városokban 58 ezer forintra jött ki az átlag. Mint írják: ez utóbbinál még a községekben, falvakban élők is többet költöttek a karácsonyi ajándékokra, hiszen ott 71 ezer forint jött ki, míg a megyeszékhelyeken ennél valamivel magasabb, 83 ezer az átlagos, ajándékokra költött összeg. Érdekesség, hogy ennél a kérdésnél 4 százaléknyian (vagyis ezerből 40-en) jelölték meg azt a lehetőséget, hogy egyetlen fillért sem költenek ajándékra, az ezt megelőző, az ajándékozottak számára vonatkozó kérdésnél viszont ennek duplája állította, hogy senkinek nem vesz semmit.

Az ezer fős kutatásban megkérdezettek 56 százaléka szerényebb karácsonyra számít 2022-ben, 42 százalék pedig az „ugyanolyanra”. A pártpreferencia alapján itt vannak eltérések; a Fidesz-KDNP szavazóinak 53 százaléka a korábbi évekhez hasonló időszakra számít, szerényebbre pedig 44 százalékuk. Az ellenzékiek között ez utóbbi arány már bő kétharmados (67 százalék), és a bizonytalanok többsége (53 százaléka) is szűkebb időszakra számít.

A Publicus felmérésében megjegyzi: érdekesség, hogy minden kategóriában csak elenyésző, 2-3 százaléknyi azok aránya, akik „bőségesebb” ünnepre készülnek.

A válaszadók 88 százaléka otthon marad az ünnepekre, egy szűk réteg azonban útra kel: 8 százalékuk belföldi, 3 százalék pedig külföldi utazást tervez (volt, aki erre a kérdésre nem adott választ). A Szallas.hu a napokban arról tájékoztatott, hogy az egy évvel ezelőttihez képest 30 százalékkal nőtt hazánkban az ünnepi foglalások száma, és a legnépszerűbb úticél a főváros.