Rendhagyó közleményt adott ki Orbán Viktor

Rendhagyó közleményt adott ki Orbán Viktor

Orbán Viktor az operatív törzs kora reggeli ülésére érkezik 2020. december 4-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Furcsa, sőt zavaros közleményben válaszolt Orbán Viktor Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közlemény címe is talányos: Orbán Viktor válasza Manfred Webernek  (EU-szamizdat nro. 3.)

Mint írja, „az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap. Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak.”

Hogy a közleményben mi a szamizdat, nehéz megmondani, bár lehet, hogy a Project Syndicate-ügyre célzott, arra, hogy a nemzetközi médiaszervezet oldala nem engedte lehozni válaszát Soros György írására. 

A rendhagyó írás a következőképpen folytatódik: „Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust. Továbbá azt is, hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból. Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője. Ezt bizonyítják az alábbi nyilatkozatok.” 

Ezután Orbán az alábbi tagolásban felsorol néhány Magyarországgal szembeni kritikát:

Bizottság

  • Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.
  • Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.
  • Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.
  • Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a Parlament
  • Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.
  • Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

  • Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.
  • Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

Majd azt üzeni „Manfrednek”:  „A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt. A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”

A közlemény közvetlen előzménye lehet, hogy Manfred Weber csütörtökön egy sajtótájékoztatón arról beszélt, a jogállamisági mechanizmus fő célja a kérdés depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból, ezért sem lesz semmilyen szerepe az ügyben az Európai Parlamentnek. Weber szerint az eljárás semleges, azzal nem Magyarország vagy Lengyelország ellen, hanem „az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtó szabadsága mellett” foglalnak állást. A következő napokban ebben a szellemben kell folytatni a vitát, „nem valaki ellen, hanem valami mellett” kell érvelni, és ez az időszak a Fidesz EPP-tagságának ügyében döntő fontosságú lesz.