Rengeteg eső eshet, kiadták a riasztást

Rengeteg eső eshet, kiadták a riasztást

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerle-telepen 2021. július 9-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felhőszakadás veszélye miatt több északkeleti járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív esőzésekre kell készülni, amelyek során rövid idő alatt több mint 50 milliméternyi eső is eshet.

A meteorológiai szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a nap folyamán a felhőszakadás veszélye miatt további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Villámárvíz, kifacsart fák

Több helyen okoztak károkat a további hétvégi zivatarok – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel elmondta: országszerte riasztották a tűzoltókat a viharral összefüggésben, többségében letört faágak, kicsavart fák miatt. A legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták.

A Somogy megyei Kercseligeten villámárvíz is kialakult, emiatt néhány lakóház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz mentek. A szóvivő tájékoztatása szerint eddig 21 épületkárról érkezett bejelentés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón egy családi ház tetejét rongálta meg a szél. Emellett több helyen  – a Pest megyei Veresegyházon, Dabason és a Fejér megyei Kápolnásnyéken – villámcsapás okozott károkat. Dabason és Kápolnásnyéken a ház tetőszerkezete is kigyulladt a villámcsapás következtében. Több helyen beázott pincék miatt riasztották a tűzoltókat.

Mukics Dániel azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből. Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Ahol hömpölyög a víz az utcán, ajánlott kerülni – közölte a szóvivő.

Címkék: vihar, villámárvíz