Roma értelmiségi műhelyt hozott létre a CÖF

Roma értelmiségi műhelyt hozott létre a CÖF

Roma műhelyt alakított a CÖF (Fotó: CÖF / YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megalakult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Roma Értelmiségi Műhely – jelentette be a CÖF országos koordinátora, Heizler Norbert kedden Budapesten az MTI szerint. Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló kifejtette: a műhely javaslatokat dolgoz majd ki, amelyeket eljuttat a kormányzatnak. Az eseményen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is megjelent.

Heizler Norbert a sajtótájékoztatón azt mondta: a műhelyt azért hozták létre, hogy a CÖF szerves részévé tegyék a roma értelmiséget és mindazokat, akik szeretnének tenni a romákért, a roma és a nem roma lakosság békés együttéléséért, az elesettek segítéséért. Meggyőződésük, hogy akkor tudják megőrizni a több mint ezeréves magyar államiságot és a keresztény kultúrát, ha a cigányság és a magyar lakosság összefog és kéz a kézben őrzi hagyományait, identitását és történelmét – tette hozzá a koordinátor.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló hangsúlyozta, hogy a műhely megalakulásával a magyarországi cigányság régi álma vált valóra. A műhelyen belül, a média, az oktatás, az egészségügy, a szociológia világából érkező roma értelmiségiek szakbizottságokat hoznak létre, és az ott kidolgozott javaslatokat el akarják juttatni a kormányzatnak - közölte.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úgy vélekedett: az elmúlt évtized bizonyította, hogy a romák felzárkóztatása a minél szélesebb körű társadalmi összefogás útján érhető el, ezért üdvözli a műhely megalakulását. Annál inkább, mert a romaügy elmondása szerint szakpolitikákat átívelő kérdés, így a műhely olyan érték, amelyre építeni lehet a jövő romaügyi stratégiai gondolkodását. Felidézte: a roma értelmiég sokszor kapja azt a kritikát, hogy nem vesz részt aktívan a közügyek alakításában. Erre cáfol rá szerinte a most létrejött szervezet is, amiért köszönet jár – fejtette ki. – A roma értelmiség és középosztály bővítése a kulcsa a jobb élet alapját jelentő társadalmi mobilitásnak – jelentette ki Sztojka Attila.