Schadl-ügy: esélytelennek tűnik az önkormányzati ingatlanok visszaszerzése

Schadl-ügy: esélytelennek tűnik az önkormányzati ingatlanok visszaszerzése

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs igazán esély a Schadl György által megszerzett önkormányzati ingatlanok visszavételére – erről beszélt a Népszavának az V. és VII. kerületi önkormányzatok ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló eseti bizottság elnöke. Niedermüller Péter polgármester ugyanis kifejtette, mindössze néhány nap kellett a Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, hogy túladjon a kedvező áron vásárolt ingatlanok egy részén. A megmaradtakat lefoglalta az ügyészség, viszont ezek visszaszerzésére is kevés az esély még akkor is, ha Schadlt elítélik és vagyonát elkobozzák. 

Schadl 2016 és 2020 között legalább húsz ingatlanhoz jutott hozzá, ezek közül tíz állt önkormányzati tulajdonban. Niedermüller pedig úgy gondolja, nem vaktában vett erzsébetvárosi lakásokat közel 300 millió forintért, így választ szeretne kapni arra, kik és milyen formában tájékoztatták a végrehajtói kar elnökét az ingatlanokról. A polgármester szerint az is kérdéses, vajon Schadl járta-e végig ezeket az ingatlanokat, vagy ezt más tette meg helyette.

Niedermüller szerint aligha várható, hogy az V. kerület kormánypárti vezetése különösebben együttműködő legyen az ingatlanértékesítési gyakorlat kivizsgálásában. A polgármester sajnálja, hogy a közgyűlés egyetlen kormánypárti tagja sem vállalta a bizottsági munkát, miközben az ellenzéki polgármesterek viszont részt vesznek a Városháza-bizottság munkájában.

Schadl a gyanú szerint összesen több mint 800 milliót fogadott el végrehajtóktól a kinevezésükért cserébe. Segítője lehetett Völner Pál volt államtitkár, aki nagyjából 83 milliót kaphatott a kinevezések elintézéséért. Arról már az RTL számolt be, hogy Schadl legalább tizenkilenc lakáshoz, üzlethelyiséghez, telekhez vagy pincéhez jutott hozzá, a VII. kerületi ingatlanokat pedig még az önkormányzati választás előtt, tehát a kormánypárti vezetés idején szerezte meg. Az ár több helyütt is a piaci tarifáknál kedvezőbb lehetett.