Schiffer András: Na most lehet elkezdeni aggódni!

Schiffer András: Na most lehet elkezdeni aggódni!

Varga Zs. András hátul, előtte Darák Péter, a Kúria leköszönő elnöke (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesen bírálta Schiffer András, hogy az államfő Varga Zs. Andrást jelöli a Kúria élére. Szerinte ez valamiért nagyon fontos a miniszterelnöknek. A Magyar Hang információi szerint egyébként a kormányoldal, illetve Orbán Viktor 2016-ban Varga Zs. Andrást az Alkotmánybíróság elnökévé is szerette volna kineveztetni.

– Varga Zs. Andrásnak a magyar demokratikus igazságszolgáltatás történetében példátlan módon semmiféle ítélkezési gyakorlata nincsen. Sőt, még a Kádár-rendszer főbírái, Szakács és Szilbereky is szakmailag respektált bírói karrierrel rendelkeztek, mielőtt LB-elnökök lettek, Rákosi vérbírája, Jankó Péter pedig a Horthy-korszak bíróságain kezdte dicstelen pályafutását – erről írt a Facebookon Schiffer András, miután kiderült: Áder János köztársasági elnök Varga Zsolt Andrást jelöli a Kúria élére a távozó Darák Péter helyére.

A korábbi parlamenti képviselő ugyanakkor nem csak erre hívta fel a figyelmet, hanem egy tavalyi törvénymódosításra is, amely szerint ha egy alkotmánybíró ezt kéri, akkor őt az államfő „a kinevezési feltételek vizsgálata és pályázat kiírása nélkül határozatlan időre bíróvá kinevezi”. A bírói jogállás szünetel ugyan, amíg a taláros testület tagja, ám ezt követően él. Ez pedig azért fontos, mert az alaptörvény értelmében Kúria elnöke csak bíró lehet.

– Hónapok óta ment a szokásos, Brüsszelig hallatszó vekengés, hogy amennyiben a regnáló alkotmánybírák szünetelő kúriai bírói státuszba kérhetik magukat, akkor aztán itt a vége a bírói függetlenségnek. Pedig ha valaki kicsit is tisztában van a tényekkel, az tudja: nem a gyakorlatban 8-10 jelenlegi alkotmánybíró, 6-8-10 év múlva esedékes pulpitusra ültetése jelent veszélyt a bírói függetlenségre. Orbánnak újfent sikerült becsapdáznia ellenfeleit. Az egész manőver egy fedősztori volt ahhoz, hogy Varga Zs. Andrásból kúriai elnök legyen – írta Schiffer András.

Varga Zs. András – mint ahogyan a jelöléséről szóló MTI beszámolóban is megjelent – július elseje óta határozatlan időre kinevezett bíró.

– Szóval, Varga Zs. főbíróvá emelése valamiért annyira fontos a miniszterelnöknek, hogy minden konzervatív igehirdetést meghazudtolva a hagyományokkal is szakít és egy bonyolult törvénymódosítási manővert is véghez vitt miatta. Na most lehet elkezdeni aggódni! – zárta sorait Schiffer András.

A Magyar Hang információi szerint egyébként volt már másik jele is annak, hogy – miként arra Schiffer András is utalt – Varga Zs. András valamiért fontos a miniszterelnöknek. Úgy tudjuk, hogy még 2016-ban, amikor év végén a Fidesz éppen az LMP-vel állapodott meg négy új alkotmánybíró és az elnök személyéről, a kormányoldal, vagyis lényegében a miniszterelnök Varga Zs. Andrást szerette volna alkotmánybírósági elnöknek. Akkor ez nem jött össze az LMP, a konkrétan tárgyalásokat folytató Schiffer András ellenállása miatt, így Sulyok Tamásé lett a poszt. Megkérdeztük erről Schiffer Andrást, ám „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem kívánta ezt az értesülést.