Sokan adományoztak jutalomkönyvet a pécsi pedagógus kifakadása után

Sokan adományoztak jutalomkönyvet a pécsi pedagógus kifakadása után

Nógrádi Gábor is felajánlotta könyveit (Forrás: PDSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos könyvet ajánlottak fel adományozók azután, hogy egy pécsi tanítónak 5000 forintos keretből kellett volna jutalomkönyveket vennie egy egész osztálynak. A népszerű gyerekkönyvszerző, Nógrádi Gábor is felkínálta 250 könyvét jutalomkönyvnek, és a Pécsi Tankerület is vásárolt könyveket a kitűnő tanulóknak.

Egy pécsi tanító számolt be a közösségi médiában arról, hogy 5000 forintos keretből kellett volna jutalomkönyveket venniük egy egész osztálynak, ráadásul tudomása szerint ez már az iskolájuk által kiegészített összeg volt, mert a tankerület csak 3000 forintos keretet biztosított erre a célra. A jelenség a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet szerint nem egyedi, gyakran tapasztalnak hasonlót. Korábban Tab polgármestere is arról beszélt a Magyar Hangnak: a tabi iskolákban az önkormányzat egészíti ki a jutalomkönyvekre szánt, osztályonkénti 2000 forintos büdzsét, 70-80 ezer forintot szánnak erre évente. Ha nem az önkormányzat segítségével, akkor a PDSZ tapasztalatai szerint jellemzően az iskola alapítványának keretéből vagy az osztálypénzből oldják meg ezt a feladatot az intézmények.

A posztot közzétevő pécsi tanító a Magyar Hangnak azt mondta: nem gondolta, hogy ekkora felháborodást vált majd ki ez az információ. A poszt ugyanakkor nem csak felháborodást, hanem civil aktivitást is kiváltott: rövid időn belül annyi felajánlás érkezett adományozóktól a pedagógusnak, hogy az osztályának már elegendő jutalomkönyv gyűlt össze. Bejegyzését később azzal az információval frissítette, hogy a Pécsi Tankerület – szerinte a bejegyzésnek köszönhetően – iskolájuk minden kitűnő tanulójának vásárolt jutalomkönyveket, amelyek már meg is érkeztek az iskolába.

A tanár egy későbbi posztban arra kérte az adományozókat: aki szeretne hibátlan állapotú könyvet ilyen célra felajánlani, keresse meg a hozzá legközelebb eső iskolát, és vigye be nekik. – Úgy gondolom, mindenhol örülnek majd a kollégák a könyveknek, mert nem egyedi jelenséget írtam meg...Ha ezzel a felajánlással sok gyerek jut könyvhöz a tanév végén, akkor a tegnapi bejegyzésemmel sokkal többet értem el, mint eredetileg gondoltam volna! – írta a pedagógus.

Nógrádi Gábor író, aki számos népszerű gyerekkönyv szerzője, szintén felajánott a könyveiből 250 példányt erre a célra, ezeket egy űrlapon lehet igényelni, és a készlet erejéig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének budapesti irodájában lehet átvenni őket.

A Magyar Hang megkereste a Klebelsberg Központot azzal a kérdéssel, hogy a 3000 forintos osztályonkénti könyvjutalom-keret egy országosan megállapított, egységes összeg, vagy eltérő lehet az egyes tankerületek esetében, és ha az utóbbi, akkor mitől függ, hogy mekkora keret áll rendelkezésre erre a célra. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.