Sóskút után Tárnokon is felszólaltak az akkuüzem ellen

Sóskút után Tárnokon is felszólaltak az akkuüzem ellen

Fórum Sóskúton: a polgármester elment, a tömeg nem (Fotó: Magyar Hang / Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Menjenek a sivatagba, építsenek ott akkumulátorgyárakat, ne itt, ahol lakosok vannak!” – mondta egy tárnoki férfi szerda este a Heinrich Antal Házban, ahol lakossági fórumot tartottak a település közelében (Sóskút, Tárnok és Pusztazámor között) épülő akkumulátorfeldolgozó üzem miatt. Az ott élők attól tartanak, hogy a gyár megmérgezi a levegőt, a vizet, a talajt, a kutak és patakok pedig kiszáradnak. Több felszólaló szerint a megoldás az lehetne, ha megváltoztatnák a helyi építési szabályzatot, és megtiltanák, hogy veszélyes hulladékkal foglalkozó gyár épülhessen oda – számolt be a Telex.

Előző nap a szomszédos Sóskúton tartottak fórumot, az azonban botrányba fulladt. Akkora felháborodás fogadta a polgármestert, hogy az végül lefújta az egész eseményt és rendőrök kíséretében távozott a helyszínről. A szerdai, szintén teltházas gyűlésen azonban már nyugodtabb körülmények között beszélt a környék három polgármestere és helyiek is az őket érintő, 13 milliárd forintos akku-újrahasznosító beruházásról. Lukács László, Tárnok független polgármestere azt mondta: a rendezvényre meghívták a beruházó, a szlovén tulajdonú Andrada képviselőit is, de a cég elutasította a meghívást. A település vezetője bejelentette, sikerült megszerezniük az Alsózsolcán (ahova eredetileg tervezték a gyárat) élő civilektől egy dokumentumot, amiből az is kiderül, hogy az akkufeldolgozóban zárt rendszerben dolgoznák fel az akkumulátorgyártás során keletkezett hulladékot. Lukács László szerint a legfelháborítóbb az egészben az, hogy „a mai napig nem tisztázott, hogy valóban azt a gyárat akarják-e a település határában üzemeltetni, amit Alsózsolcáról elzavartak”.

„Mi csak ezt feltételezzük innen-onnan csöpögtetett információkból” – mondta a polgármester, majd hozzátette: a feldolgozó azért sem lenne veszélytelen, mert az egykori Orion gyár épülete nem alkalmas arra, hogy akkumulátor-feldolgozóként üzemeljen. A 2019-ben ellenzéki támogatással megválasztott, párton kívüli érdi polgármester, Csőzik László szerint ezt a zárt rendszert – ami elvileg megakadályozná, hogy a szennyező anyagok kikerüljenek – máshol még nem használták. „Az a mérnöki iroda, amelyik a bátonyterenyei és szigetszentmiklósi akkumulátorgyárakat tervezte, megerősítette, hogy ezt a rendszer most próbálják ki először nálunk. Mi leszünk a kísérleti nyulak” – fogalmazott.

Egy felszólaló nyugdíjas férfi arra volt kíváncsi, hogyan fogják szakszerűen működtetni az üzemet, és hogyan fogják megóvni az embereket az akkufeldolgozó káros hatásaitól. „Kérdezem Orbán Viktort, hogy miért nem Hatvanpusztán építette meg ezeket az akkumulátorgyáraknak nevezett tákolmányokat? Miért akarják ránk sózni?” Egy tárnoki nő pedig arról beszélt: „Mi két éve küzdünk azért, hogy nyithassunk egy bölcsődét, és minden előírásnak megfeleljünk. Ez az üzem pedig gomba módjára kinő a földből, és engedélyt is kap”.

Címkék: fórum, Tárnok, akkugyár