Szabad Európa: December 7-én lehet döntés a finn- és svéd NATO-csatlakozásról

Szabad Európa: December 7-én lehet döntés a finn- és svéd NATO-csatlakozásról

Orbán Viktor a NATO-csúcson 2022. június 30-án (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 7-én, vagyis bő két hét múlva szavazhat a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – tudta meg a Szabad Európa.

Miközben itthon a kormánypárti politikusok a mai napig nem adtak meg konkrét időpontot a szavazásról, a NATO parlamenti közgyűlésen Madridban mégis kiderültek a tervek. A magyar delegáció tagjaként a spanyol fővárosban tartózkodó Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a lapnak azt mondta, maga is meglepve hallotta, amint az ülésen a belga küldöttség vezetője azt mondta felszólalásában: „magyar barátai úgy tájékoztatták, hogy december 7-én szavazhatnak a ratifikációról”. Ezek után rákérdezett a vele együtt kint tartózkodó kormánypárti képviselőknél, hogy igazak-e az elhangzottak, amire igenlő választ kapott.

– Meglehetősen cinikus, hogy a kormány ennyi ideig kitolja ezt a nagyon fontos szavazást, ráadásul nem tudom nem azt gondolni, hogy az időzítés nem szándékos a Magyarországnak járó uniós források miatt – fogalmazott a szocialista politikus arra utalva, hogy a december 7-i időpont a lehető legutolsó a magyar parlament idei ülésterve alapján, ráadásul előtte az uniós pénzügyminiszterek előtt lesz a hazánknak járó források ügye.

 

Svédország és Finnország már júniusban jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának. A jóváhagyáshoz szükséges mind a harminc tagország támogatása, szeptember végéig pedig 28 már jóvá is hagyta azokat. Két ország nem tette ezt egyelőre meg, Magyarország és Törökország.