Szijjártó a Bloombergnek: Európában „irigykednek Törökországra és Magyarországra”

Szijjártó a Bloombergnek: Európában „irigykednek Törökországra és Magyarországra”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Stadler Szolnok Kft. projektbejelentő sajtótájékoztatóján 2023. szeptember 12-én. (MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudja, az Európai Unió nagyon képmutató ebben a tekintetben, és tisztában kell lennünk azzal – mind a török kormánynak, mind a magyarnak –, hogy mindazok a kormányok, amelyek a nemzetközi liberális mainstream ellen fordulnak, támadások célpontjai. Igazságtalan, alaptalan és elfogult támadások és vádaskodások – így reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bloombergnek Isztambulban adott interjújában arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul az EU Magyarországnak a türk államokkal és Törökországgal való kapcsolatára.

Az ukrajnai háború miatt a régi ellátási útvonalak elakadtak, megsemmisültek. Ezért Magyarországnak új kapcsolatokra, új utánpótlási útvonalakra van szüksége, és a türk államok hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között – tette hozzá. A tárcavezető a Facebookon közzétett videorészletben szokásos kormányzati narratívának megfelelően hosszasan ostorozta az EU-t, szerinte Európában „irigykednek Törökországra és Magyarországra, ha a politikai stabilitásról van szó”. – Bármelyik európai politikus örülne, ha olyan előnnyel nyerne választást, mint Erdoğan elnök, vagy mint ahogy mi nyertünk Magyarországon – fogalmazott. Szerinte nagy előny a török és a magyar oldalon, hogy a politikai rendszereik stabilak, a vezetőiket tisztelik, és a vezetőiket támogatja a közvélemény, mert megnyerték a választásokat és többséget szereztek a parlamentjeikben. 

Szijjártó hangsúlyozta a török bővítési álmok kapcsán hangsúlyozta, hogy a Törökországgal való szoros gazdasági együttműködés az EU számára is kifizetődő lenne, tekintve, hogy az EU nagyon rossz állapotban van, ami a gazdaságot illeti. Hozzátette, hogy az EU bővítésére nagy szükség lenne, de szerinte azt zárt ajtók mögött nem támogatják azok, akik egyébként a nyilvánosságban igen. Ezután Magyarország EU iránti lojalitása kapcsán rátért Brüsszel és a a nemzetközi liberális fősodor bírálatára. – Ha valaki kész szembemenni a nemzetközi liberális fősodorral, és sikerrel jár, azt nem tudják megemészteni. Mivel Brüsszel és az ottani bürokraták, a vezető réteg általában azt mondja, hogy az egyetlen progresszív út és az egyetlen progresszív politikai struktúra az a liberális mainstream. Így az a tény, hogy erősek, sikeresek és hazafiasak vagyunk, azt mutatja, hogy nincs igazuk. Nincs igazuk – szögezte le a miniszter.

 

Ami az ukrajnai háborút illeti, felmondta a kormányzati szöveget a békevágyról, ám az Oroszországgal való kapcsolatok szerinte nem lehet lemondani, mert energiaimportunk nagy része Oroszországból származik. Igaz, hozzátette, hogy ez nem tükrözi a politikai ízlésünket. (Arról viszont már nem ejtett szót, hogy más európai országok is erősen függtek az orosz energiától, de Ukrajna lerohanása óta több-kevesebb sikerrel leváltak róla, és valójában ez Magyarországon is lehetséges lenne – a szerk.) 

Arról is beszélt a külügy vezetője, hogy a török-magyar együttműködések részeként már közvetlenül a két ország közötti gázszerződés is született, vasúti- és légiközlekedésben is növekszik az összefonódás, Magyarország pedig a Hell energiaital révén terjeszkedik a török piacokon is. – Ami viccesen is hangozhat, ha arra gondolunk, hogy a mi országunk keresztény, az Önöké muszlim, és a közös sikertörténet neve „HELL”– jelenleg mintegy 19 millió doboz energiaitalt ad el az Önök piacán” – jegyezte meg.