Szlávik: „Nagyon meg is vagyunk ijedve”

Szlávik: „Nagyon meg is vagyunk ijedve”

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az idén megérkezhet Magyarországra a koronavírus elleni védőoltás, a kérdés az, hogy mikorra lesz olyan mennyiség, amely nagy tömegek számára elérhető. Tavasz végén, nyár elején van erre leginkább kilátás – vélte Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa az ATV szerda esti műsorában.

„Aki ismeri a magyar egészségügyet, az tudja, hogy sok kórházban nagyon öreg épületekben zajlik az ellátás. Ezeket folyamatosan fejleszteni kell, hogy eleget tudjanak tenni a korszerű ellátásnak. Nyilván ez bizonyos helyeken nehézségekbe ütközik” – tette hozzá.

Szlávik János szerint a járvány első hulláma idején rengeteg erőforrást kaptak a kórházak: a Dél-pesti Centrumkórházban is komoly fejlesztések történtek, például az épületeket, a kórtermeket és az osztályokat is korszerűsítették. „Nagyon sok olyan korszerű műszert, ágyat, lélegeztetőgépet, oxigénellátáshoz szükséges felszereléseket kaptak, amelyekről korábban szó sem lehetett. A járvány úgymond pozitív hozadéka, hogy az egészségügy sokat fejlődött a tavasszal” – fejtette ki a szakember.

Mint hozzátette, „járványhelyzet van, és gyakorlatilag abból kell gazdálkodnunk, amink van. Abból a szakemberállományból, amink van. De egyelőre úgy tűnik, hogy ez elég, bár a miniszterelnök is hangsúlyozta, nagyon kezdenek az orvosok kifáradni. Ugyanis több hullámban támad a járvány, és ki tudja, mit hoz a jövő.”

Az osztályvezető főorvos elismerte, az egész járványt másként jósolta, mint kellett volna. „Tavasszal úgy gondoltam, lesz majd második hullám, de az jóval enyhébb lesz, mint az első, de nagyot tévedtem. Ez a szakembereket is meglepte, nagyon meg is vagyunk ijedve, ezért az összes szakember a védőoltást várja. A vakcina a következő hónapokban, vagy évben talán véget vethet ennek a rémálomnak” – fogalmazott. 

Abban bízik, hogy nyár végére lesz tömegesen elérhető védőoltás. Szlávik szerint az első körben az időseknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak kell hozzájutniuk az oltáshoz. Kiemelte: azért várja mindenki a vakcinát, mert jelenleg nincs hatékony gyógyszer, ellenszer a koronavírus ellen.