Szombaton térhetnek haza Kínából a hazautazásukat kérő magyarok

Szombaton térhetnek haza Kínából a hazautazásukat kérő magyarok

Egészségügyi ellátmányt szállító kínai katonák érkeznek az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan város repülőterére 2020. január 25-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban. Francia segítséggel hozhatják őket haza. Ha megérkeznek a magyarok Budapestre, a fővárosi Szent László Kórházban megfigyelés alá kerülnek.

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba – mondta el Mencher Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Menczer kiemelte: jelenleg összesen nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát. Az államtitkár kifejtette: a több lehetőség közül most azt tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magyar állampolgárokat az a francia repülőgép hozhatja el, amely péntek hajnalban indul Kínába. A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket – mondta.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az első francia gép már a levegőben van, megkapta a szükséges engedélyeket, de azzal csak francia állampolgárokat hoznak el. A pénteken induló második gépnek még nincsenek meg az engedélyei, de jó eséllyel megkapja azokat. Folyamatos az egyeztetés az ügyben, Franciaország a kezdettől jelezte, hogy elhozza a hét érintett magyart, és ezt azóta többször is megerősítette – tette hozzá.

Megjegyezte: a gépen koordinátorként utazik egy magyar konzul Párizsból. Menczer szerint a hét magyar el tud jutni a megadott helyszínre. Kiderült az is, hogy Marseilles-ből különgéppel térhetnek majd haza a magyarok.

Egyébként több elképzelés is volt arra, hogy milyen nemzetközi együttműködés részeként hozhatják haza a magyarokat. Nemrég derült ki például, hogy egy spanyol–brit kooperációban induló repülőgép néhány óra múlva száll fel Vuhanból, de a rövid határidő miatt a magyarok nem tudnának kiérni a repülőtérre.

Az államtitkár megerősítette: nem tudnak olyan magyarról, aki megbetegedett volna külföldön vagy itthon, és nem tudnak olyan külföldi állampolgárról sem, aki megfertőződött volna korábban és most Magyarországon tartózkodna. A magyar külügy senkinek nem ajánlja, hogy a kínai Hupej tartományba utazzon.

Előzőleg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfóján már felvetette, hogy Franciaországgal működhet együtt a magyar állam a hazautazásukat igénylők hazaszállítása érdekében. Gulyás azonban jelezte azt is, hogy mivel az már korábban ismertté vált, hogy Franciaország saját repülőgépet indít állampolgárai kimentéséért, számos ország jelentkezett a franciáknál szállítási lehetőség után érdeklődve. Gulyás a kormányinfón azt is mondta, ha kútba esne az együttműködés Franciaországgal, akkor a magyar honvédség repülőgépe indulhat a magyarokért Kínába.