„Szorongást kelt majd az üres hűtő látványa”

„Szorongást kelt majd az üres hűtő látványa”

Maradj otthon! feliratú molinó a Szabadság hídon Budapesten 2020. március 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kende Anna pszichológus, egyetemi docens a járvány alatti szabálykövetésről, a hatóságok iránti bizalomról és a függőséggé vált önzetlenségről beszélt a Magyar Hangnak. Egy friss felmérésük eredményeit is ismertette.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az emberek az egyéni érdekeiket félretéve mennyire tartják be a járvány miatt hozott intézkedéseket – mondja Kende Anna, az ELTE PPK Szociálpszichológia Tanszékének docense. – Az eredmények alapján úgy tűnik, a szabálykövetés és a közösségi érdek megítélése elválik egymástól.

(...)

A szabályok betartása tekintetében nagy különbség mutatkozott a jobb- és baloldali válaszadóknál. A jobboldali emberek inkább elfogadják a hatóságok utasításait még akkor is, ha azokkal nem értenek egyet, míg az önmagukat baloldalinak vallók akkor működnek együtt szívesebben a hatóságokkal, ha az intézkedések tudományos érvekkel alátámasztottak, egyetemes emberi értékekre és a másokkal való együttérzésre építenek.

Szálinger Balázs: Nincs visszatérés a korábbi élethez a karantén után | Magyar Hang

(...)

Megmaradhat a felkészültség szintje is, hiszen a fertőzés bármikor felütheti a fejét újra. Elképzelhető, hogy a jövőben szorongást kelt majd az üres hűtő látványa. Az igazi kérdés azonban, hogy hogyan áll talpra a társadalom, és milyen gazdasági hatásai lesznek a járványnak.

(...)

A járvány korai fázisaiban megjelent ugyan az idegenellenesség, hiszen a vírus „külföldről érkezett”, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy az emberiség egészét érinti a fertőzés. Ez azt is jelenti, hogy csak közösen győzhetjük le. Egymásra vagyunk utalva, ezt a felismerést pedig a jövőben akár a klímaváltozás elleni küzdelemben is kamatoztathatjuk.

A felmérés további megállapításait és a szakember véleményét keresse a Magyar Hang csütörtök estig kapható 2020/16. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 16. számban? Itt megnézheti!