Jogszerűnek ítélték a Volán-dolgozók vasárnapi és hétfői sztrájkját – Januárban újabb munkabeszüntetés jöhet

Jogszerűnek ítélték a Volán-dolgozók vasárnapi és hétfői sztrájkját – Januárban újabb munkabeszüntetés jöhet

Volánbuszok. Fotó: Volánbusz / Favcbook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszerűnek mondta ki a bíróság a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) kétnapos sztrájkját. Az erről szóló végzés szerdán megérkezett az érdekképviselethez. Ezért megtartják a december 10-11-re, vagyis vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetést a Volánbusznál. Ezt Dobi István, az érdekképviselet elnöke közölte lapunk érdeklődésére.

A Volánbusz-dolgozók ügye azért került a bíróságra, mert a munkáltató MÁV-Volán-csoport vitatta a munkabeszüntetés jogszerűségét. A cég azzal érvelt, hogy a sztrájkfelhívás a kollektív szerződésben rögzített megállapodás megváltoztatására irányul, méghozzá a kollektív szerződés hatályának ideje alatt. A SZAKSZ szerint azonban korántsem, hiszen 2024-re szeretnének 25 százalékos bérfejlesztést elérni. A bíróság sem fogadta el a munkáltató érvelését. A bíróság döntése ugyanakkor nem jogerős, mivel a munkáltató bejelentette: fellebbeznek a döntéssel szemben. Dobi István szerint azonban az első fokú bírósági döntés már lehetővé teszi a sztrájk megtartását. A meghirdetett kétnapos munkabeszüntetéstől legfeljebb akkor tekintettek volna el, ha a bíróság jogellenességet állapított volna meg.

Dobi István megerősítette továbbá: az elégséges szolgáltatásról van egyezség a társasággal. Eszerint december 10-én vasárnap 17 989 járatból 3766 járat nem közlekedik majd. Másnap, december 11-én, hétfőn a 42 450 járatból 19 180 nem indul el. Ez azt jelenti, hogy vasárnap a menetrend szerinti buszjáratok 20 százaléka kiesik, 80 százaléka ellenben közlekedni fog. A hétfői munkanapon viszont kiesik a járatoknak közel a fele (45 százaléka). Vagyis különösen hétfőn lehet zsúfoltságra számítani. A Volánhoz kapcsolódó hír még, hogy éppen a sztrájk meghirdetett első napján, vagyis december 10-től lép érvénybe az új buszmenetrend.

– Ha a sztrájkkal nem érjük el, hogy a munkáltató tárgyalóasztalhoz üljön a szakszervezetekkel, akkor 2024. január 7-8-án újabb munkabeszüntetést tartunk – jelentette ki Dobi István. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztést, vagy minden munkavállaló számára havi 112 500 forintos alapbéremelést követel. – Ha létrejön a munkavállalók összefogása és a jogszabályok betartásával egy ütős sztrájkot tartanak, akkor nyomatékot adhatunk annak, hogy a szakszervezet bérkövetelését a munkáltató vegye komolyan és azonnal kezdődjenek meg a 2024. évre szóló bértárgyalások – fogalmazott a szervezet közösségi oldalán az elnök. Kedden Dobi István azt is bejelentette, hogy nem kívánnak több évre szóló kollektív szerződést kötni, mivel a 2021-2023 közötti kollektív szerződés nem vette figyelemre az inflációt.

Cikkünk megjelenése után a Volánbusz közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben megerősítették: fellebbeznek a bíróság döntésével szemben. Mint írták, a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem annak időzítéséről szól. „Az idei évben sztrájkra már sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a 2023-as évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. Felelős munkáltatóként társaságunknak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. A Volánbusz számára a legnagyobb értéket munkatársai jelentik, ezért megbecsüli munkavállalóit és törekszik dolgozói megtartására, megelégedésének növelésére. A munkáltató ezért elkötelezett abban, hogy mielőbb, de legkésőbb 2024. január 20-ig megkösse a jövő évi bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. Mindezzel együtt egy esetleges sztrájk esetén társaságunk annak zavartalan és nyugodt lefolyásában érdekelt, ezért haladéktalanul megkezdjük az arra történő felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a sztrájk megkezdése előtt nyilvánosságra hozzuk” – fogalmaztak.

Szintén kedden közölték a vasutas szakszervezetek, hogy kezdeményezik a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CSÉT) sürgős összehívását. A VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete ezt azzal indokolta, hogy bár a november 15-i CSÉT-en a levelet aláíró szakszervezetek ismertették bérfejlesztési követeléseiket, a tárgyalások nem az elvártaknak megfelelően alakulnak. Erre válaszul a MÁV-Volán-csoport kedden közleményt adott ki, amelyben a vasúti dolgozók aznapi bérfejlesztési követelésére reagált. Ebben azt írták: ahhoz, hogy a jövő évi bérfejlesztés mértékéről is felelősséggel meg lehessen állapodni, a vállalatcsoportnak elfogadott üzleti tervvel kell rendelkeznie. Ígérni és megállapodni ugyanis csak akkor szabad, ha van hozzá fedezet – fogalmaztak.